Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Víno a čokoláda: Poradíme, jak nejlépe zkombinovat tyto dva požitky

Když se vášeň a jemnost spojí dohromady, dostaví se blažené až orgasmické pocity. Někdy z takového spojení vznikne dokonce i láska na celý život. Nabízíme vám dva mocné impulzy k probuzení rozkoše a doporučujeme je již jednou provždy spojit – víno a čokoládu.

FOto: vino-interier

Nebude už čas na čokoládu?, Foto: Kristýna Pospíchalová, Topzine.cz

Svou lásku k čokoládě otevřeně přiznávají většinou pouze ženy. To ale neznamená, že muži jejímu kouzlu nepodléhají. Naopak! Možná se jen bojí být přistiženi a nebo: jako silnější pohlaví nechtějí ukazovat svou slabost pro tuto neodolatelnou dobrotu. Milovníci vína jsou už oficiálně více vyrovnaní – muži i ženy… Degustace vína láká na rozmanitost chutí i barev každého.

Ať už patříte k fanouškům spíše čokolády nebo spíše vína, nebo se považujete za příznivce obou dvou ale odděleně, věřte tomu, že jejich spojením si můžete jenom polepšit. Poradíme vám, co a s čím kombinovat, abyste na své vínovo-čokoládové poprvé neměli špatnou vzpomínku.

A pokud jste zarputilí pivaři, i pro vás máme zajímavá doporučení. Tak či onak, degustace čokolády s alkoholem může být jedním z příjemných způsobů, jak si v kruhu nejlepších přátel zkrátit třeba čekání na půlnoc posledního dne v roce.

Jak si čokoládu nejlépe vychutnat? Degustujte ji

Jak degustovat víno, alespoň tuší i naprostý laik. Je to příjemná záležitost. Degustace vypadá na pohled efektně a celý proces vám dá možnost víno skutečně vychutnat. Věděli jste ale, že se dá degustovat i čokoláda? Skuteční znalci prý rozliší až čtyři sta různých chutí.

Degustace probíhá velmi podobně jako degustace vína: pohled, vůně, chuť… A na rozdíl od vína si můžeme čokoládu i osahat a poslechnout.

Zajímá vás historie čokolády? Přečtěte si článek Terezy Habešové.

Pohledem zkoumáme nejen její barvu, ale také strukturu a lesk. Kvalitní čokoláda by měla být jako hedvábí. Hladká, jemná, bez zbytečných hrudek a jiných nerovností. Doslova krásná na pohled. Až se na svou čokoládu dost vynadíváte, můžete ji pohladit. Na dotek poznáte, jestli je jemná a křehká nebo odhodlaně pevná.

Kousek čokolády si zlomte u ucha. Držíte-li v ruce kvalitní čokoládu, uslyšíte ostré prasknutí. Zlom je hladký a neměl by se drolit. Teď si k čokoládě přičichněte. Můžete ucítit desítky různých vůní. Od karamelu, kávy, vanilky, medu a oříšků až po květinové a ovocné tóny.

A nakonec přichází ta nejlepší část: svou čokoládu předejte svým chuťovým buňkám. Kostičku nechte pomalu rozpustit na jazyku a po celém jeho povrchu čokoládu povalujte, abyste objevili všechny chutě, které je vám schopna poskytnout: od sladké, hořké, štiplavě trpké až po mírně slanou.

Když poznáte každou vlastnost své tabulky čokolády, jazyk a horní patro jsou v čokoládovém zábalu, přichází ta správná chvíle na doušek dobrého vína.

Jak správně zkombinovat víno a čokoládu?

Společnost Lindt&Sprüngli zjistila, že v Čechách není kombinování vína a čokolády příliš zažité. Provedla výzkum a zjistila, že devadesát pět procent všech dotázaných ale tato kombinace nesmírně láká. Tak nač ještě čekat? Pojďme kombinovat! O radu a pomoc s tím jsem požádala skutečného odborníka a to Romana Novotného, sommeliera restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise, která je na samém vrcholu TOP 10 Maurerova výběru Grand Restaurant. Takže jsme v dobrých rukou.

Ideální kombinace

bílá čokoláda:
Moscato D´Asti, Muscat Beaumes de Venise, Gewurztraminer Vendanges Tardives, slámová vína, ledová vína, výběr z cibéb, Demi Sec

mléčná čokoláda
Gewurztraminer Selection des Grainsnobles, Madeira Amber, Pineau des Charantes Blanc, Tokaji Aszú Esencia, Tokaji Aszú 5 Puttonyos, Sherry PX nebo Portské Ruby

tmavá čokoláda:
Pineau des Charantes Rouge, Barolo Chinato, Cabernet Sauvignon, Malbec, Zinfadel, Primitivo a Portské Tawny

„Obecně platí, že s čokoládou mohou soupeřit pouze vína silné chuti“ říká Roman Novotný a dodává: „Zda se jedná o bílou, mléčnou nebo tmavou čokoládu, pozná každý pouhým okem. Ale pokud známe přesný původ kakaových bobů a jejich zpracování, můžeme přesněji doporučit víno vhodné k párování s čokoládovým dezertem. Ne všechna vína se hodí stejně k bílé, mléčné, či tmavé čokoládě.“

A slibovaná doporučení pivařům? A nejen jim!

Roman Novotný nezapomněl ani na milovníky piva a tvrdého alkoholu.

Čokoládu a čokoládové dezerty můžete klidně ochutnat s tmavými pivy typu Stout, Porter nebo Ale. A nemusíte kupovat jen irská nebo skotská piva. Zkuste čokoládu ochutnat klidně i s tmavými českými pivy.

A pokud by byla chuť na něco tvrdšího, k čokoládě se výborně hodí i whisk(e)y, koňak, rum nebo grappa.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Víno a čokoláda: Poradíme, jak nejlépe zkombinovat tyto dva požitky