×
TOPZINE.cz

Už víte, jak chutná španělská Horchata?

FOTO: HorchataHorchata je velmi chutný, nutričně výživný a v letních vedrech nesmírně osvěžující nápoj. Chutná sice podobně jako mléko, ale pozor, mléko to není!

FOTO: Horchata
Horchata, Zdroj: pattycake.ca

Ve Španělsku nápoj stejně běžný jako u nás třeba obyčejné kakao. Dostanete ho všude. Stojí v plastových lahvích vyrovnaná na regálech každého supermarketu a ve svém nápojovém lístku ji má většina kaváren i restaurací.

Málo kalorií potěší

Na rozdíl od mléka neobsahuje cholesterol ani živočišné tuky a pozor, má pouhých 70 kalorií na 100 g. Připravuje se z vody, cukru a ovoce zvané chufas. Chufas jsou sušené plody původem z Egypta, které na území Španělska přivezli Arabové. Přestože podnebí ve Španělsku dovoluje pěstovat chufas téměř v každé jeho oblasti, nejvíce se jim daří na jihu ve Valencii a říká se, že taková Horchata jako je ta valenciánská, není žádná jiná. A pokud si chufas s sebou ze Španělska přivezete, pak si můžete Horchatu velmi jednoduše připravit i doma.

Horchata, Zdroj: topspanishtapas.com

  • 250 gr. chufas (tygřích ořechů) ponořte na jeden den do  1/2 litru vody
  • Mixérem ořechy rozšlehejte
  • Přidejte  3/4 litr vody, zamíchejte a proceďte
  • Do směsi přidejte cukr případně skořici dle chuti
  • Pak už jen nechejte v lednici vychladit a můžete konzumovat

Tygří ořechy, Zdroj: tygernuts.com

Nápoj, jenž ohromil i krále

A jak vůbec přišla Horchata (v katalánštině nazývána Orxata) ke svému jménu? Ve Španělsku se vypráví příběh, ve kterém dala tento nápoj ochutnat mladá vesničanka španělskému králi. “Copak to je, mléko?” Zeptal se král. Dívka odpověděla: “Je to mléko z chufas,“ na což král odpověděl: “Aixo no es llet, aixo es OR, XATA?” –“ To není mléko, to je zlato, krasavice!”



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..