×
TOPZINE.cz

Ukažte, jak chutná Praha

FOTO: PrahaLosos, candát, šneci, chřest. Ne, nejedná se o Francii, Itálii ani nic podobného. Těmito a dalšími specialitami by se běžně mohly pyšnit i talíře v pražských restauracích. Také tomu tak kdysi bylo. V historii. Unikátní celopražská soutěž se naši stověžatou matičku pokusí znovu přiblížit oné slavné gastronomické minulosti.

FOTO: Praha
Ilustrační foto, Zdroj: sxc.hu

Autory projektu jsou Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA), Lucie Ramnebornová z Pražské informační služby (PIS) a Roman Vaněk z Kulinářského institutu. Cílem je napomoci znovuobnovení pozapomenutého gurmánského věhlasu, kterému se Praha v minulosti těšila.

Já, ty i on…

Soutěž Jak chutná Praha je určena široké veřejnosti, amatérům i profesionálům. Až do konce března mohou doručit své recepty doplněné o krátký příběh vztahující se k jejich původu na adresu Pražské informační služby. Poštou, přes internet či osobně.

Pražská informační služba

Arbesovo náměstí, Praha 5, 150 00

www.praguewelcome.cz/cs/servis/jak-chutna-praha

Z celkového množství zaslaných receptů pak v dubnu provede zúžení výběru na 20 specialit, o kterých bude následně veřejnost hlasovat, porota ve složení Tomio Okamura, Lucie Ramnebornová, Roman Vaněk, Emanuel Ridi (Ital v kuchyni), Jaroslav Sapík (šéfkuchař restaurace U Zlaté studně), Bohuslav Svoboda (pražský primátor) a Jiří Štift (šéfkuchař hotelu Mandarin Oriental).

Vítěze vybere široká veřejnost

Vítězné speciality se pak budou vařit na velikonočních trzích, v restauracích a cukrárnách. Veřejnost z nich pak do konce května pomocí hlasování vybere vítěze, který získá hodnotné ceny, například zájezd do Paříže nebo Itálie, kurz vaření nebo roční vstupné na vybrané pražské památky.

Hledají se jídla, která úplně zmizela z českých kuchařek a pomalu se vytrácejí i z našich pamětí. Na guláš s knedlíkem si tady nikdo hrát nebude. Staré kroniky a knihy opředené voňavým tajemstvím, to je to, oč tu běží. Vlastníte- li tedy doma zaprášenou kuchařku po babičce, na nic nečekejte. Třeba zrovna tenhle váš triumf pomůže oživit staropražská tradiční jídla.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..