×
TOPZINE.cz

Tipy na nejlepší koktejly z kvalitních rumů

kvalitní rum

Vánoční večírky a silvestrovské oslavy se kvapem blíží a s nimi i plánování zábavy a chutného občerstvení. Máme pro vás pár tipů na vynikající koktejly, ve kterých hraje hlavní roli rum.

Kvalitní rum je základ

Oblíbený alkoholický nápoj se vyrábí z cukrové třtiny, poté se fermentuje, destiluje a nakonec zraje v dubových sudech. Drtivá většina rumů pochází z oblasti Karibiku a střední Ameriky. Pozadu však nezůstávají ani Filipíny, Indie, Jižní Afrika, Austrálie, USA a Evropa. Vůbec prvním Evropanem, který měl tu čest ochutnat rum, byl pravděpodobně Marco Polo, který do svých zápisků z cest napsal, že ochutnal velice dobré víno vyráběné z cukru někde v oblasti dnešního Íránu. Dnes už je naštěstí rum po evropských zemích rozšířený natolik, že si můžeme doslova vybírat, který ochutnáme. Je tedy jen na vás, zda při míchání koktejlů sáhnete po rumu Diplomático, El Dorado, Pampero, Ron de Jeremy nebo třeba Don Papa.

Cuba Libre

Klasický koktejl Cuba Libre (Svobodná Kuba) je neodmyslitelnou součástí večírků a oslav. Tento nápoj má svůj původ v Havaně a poprvé byl namíchán během války za osvobození Kuby ze španělské nadvlády.

Suroviny:

  • 5cl rumu Bacardi Carta Blanca nebo Havana Club
  • 10 cl Coca Coly
  • pár kapek limetkové šťávy

Postup:

Všechny suroviny nalijte do sklenky s ledem a ozdobte měsíčkem limetky.

Mai-Tai

Koktejl Mai Tai vděčí za své objevení Victoru Bergeronovi, který vlastnil několik řetězců restaurací. Jednou ho navštívila skupina přátel z Tahiti, kterým namíchal tento drink. Jeden z nich po ochutnání vykřikl „Maitai roa ae!“, což se dá přeložit jako „velmi dobré“. Podle tohoto zvolání získal koktejl své jméno.

Suroviny:

  • 3 cl bílého rumu Bacardi Carta Blanca, Captain Morgan White Rum nebo Havana Club
  • 3 cl tmavého rumu Bacardi Carta Negra nebo Captain Morgan Spiced
  • 1,5 cl pomerančového Curacao
  • 1,5 cl mandlového sirupu Orgeat
  • 1 cl limetkové šťávy

Postup:

Všechny suroviny kromě tmavého rumu nalijte do šejkru s ledem. Protřepte a nalijte do sklenice. Nakonec přilijte i tmavý rum a ozdobte plátkem ananasu, limetkovou kůrou nebo mátou.

Mojito

Mojito patří mezi nejstarší koktejly vůbec. Jeho původ je bohužel nejasný, ale historie prý sahá až do dob Francise Drakea. Podle jiných však tento nápoj vznikl na Kubě koncem 19. století.

Suroviny:

  • 4 cl bílého rumu Legandario Aňejo Blanco, Malecon nebo Havana Club
  • 3 cl limetkové nebo citrónové šťávy
  • 2 čajové lžičky cukru
  • soda
  • několik lístků čerstvé máty

Postup:

Mátu s cukrem a citrusovou šťávou pořádně rozdrťte ve sklenici. Přilijte rum a sodu. Nakonec ozdobte mátou a plátkem citrónu.

Piňa Colada

Oficiální národní nápoj Puerto Rico pochází z roku 1922. První písemnou zmínku můžete najít v cestovatelském časopisu Travel, kde nápoj z rumu a ananasové šťávy autor barvitě popisuje.

Suroviny:

  • 3 cl bílého rumu Legendario Aňejo Blanco, Capitan Bucanero Blanco nebo Havana Club
  • 3 cl kokosového krému
  • 9 cl ananasového džusu
  • soda

Postup:

Všechny suroviny nalijte do šejkru společně s ledem. Protřepejte, přelijte do vychlazené vysoké sklenice a případně ještě doplňte sodou. Nakonec ozdobte kouskem ananasu a koktejlovou třešní.

Plantážníkův punč

Jako planters punch neboli plantážníkův punč se označují všechny punče, jejichž hlavní složkou je rum.

Suroviny:

  • 6 cl tmavého rumu Bacardi Carta Negra, Don Papa nebo Ron de Jeremy
  • 3 cl čerstvě vymačkané citrónové šťávy
  • 1 cl grenadiny
  • soda

Postup:

Veškeré suroviny kromě rumu nalijte do šejkru a doplňte ledem. Pořádně protřepte a nalijte do sklenice. V případě potřeby můžete dolít další sodovkou. Sklenici ozdobte plátkem citrónu.

Tipy na nejlepší koktejly z kvalitních rumů
Ohodnoťte tento článek


Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.