Menu
TOPZINE.cz
Cestování

Tip na výlet: Pohankový mlýn ve Frenštátu pod Radhoštěm

Redakce

Redakce

31. 3. 2011

Pohankový mlýn ve Frenštátě je jeden z posledních míst u nás, kde se ještě postaru mele pohanka. Exkurze i pohankové výrobky jsou k dispozici.

FOTO: Pohankový mlýn Šmajstrla

Pohankový mlýn Šmajstrla, Zdroj: frenstatsko.eu

V části jménem Kopaná ve Frenštátu pod Radhoštěm najdete kromě sportovní střelnice i nenápadný pohankový mlýn. Tento mlýn tradičním způsobem zpracovává pohanku a těší se velké oblibě.

FOTO: Plakát, pohankový mlýn

Plakát, pohankový mlýn, Zdroj: pohankovymlyn.cz

Tradice mletí pohanky se zde udržuje bez přestávky již několik generací. Pohanka se zde mele tak, aby byly zachovány veškeré vitamíny a další cenné látky. Majitelé si totiž sami vynalezli loupací stroj, který pohanku loupe mechanicky na kamenech, aniž by ztrácela důležité minerální látky. S chodem mlýna se můžete seznámit při exkurzi, kterou povede mladý mlynář.

Jak nejlépe připravit pohanku?

Z původního mlýna se dochovala málo, ale i tak je, na co se dívat. Exkurze vám zodpoví otázky postupu mletí pohanky a také její přípravy. Například, že vaření pohanky při teplotě vyšší než 82 stupňů ničí důležité látky.

Při cestě z pohankového mlýna se nezapomeňte podívat do Frenštátské radnice na sochu pohanského boha Radegasta. Tato typická valašská oblast nabízí mnoho možností pro pěší turistiku, lyžování, cykloturistiku nebo poznávání kultury valašského národa.

Pohankový mlýn Šmajstrla

Kde: Kopaná u Frenštátu pod Radhoštěm
Otevírací doba: od pondělí do pátku od 7:00 do 15:00,  v sobotu od 8:30 do 12:00

OBR: Rubrika Cestování - čtenářské tipy

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Tip na výlet: Pohankový mlýn ve Frenštátu pod Radhoštěm