Když se na jednom místě potká pečená husa, mladé víno a cimbálová muzika, stojí to za to. Přesně tak to na Svatého Martina vypadalo v Praze na náměstí Jiřího z Poděbrad. První lahve Svatomartinského byly otevřeny 11.11. v 11 hodin a 11 minut.
Svatomartinské slavnosti se letos na Jiřáku konaly poprvé. Foto: Lenka Rejfířová, Topzine.cz
Svatomartinské víno se na Praze 3 slavnostně otevíralo poprvé, nově vzrůstající zájem o českou tradici ale potvrdila hojná účast všech, kteří nedají dopustit na dobré jídlo a víno.
Na náměstí Jiřího z Poděbrad navíc mají každou středu a sobotu své místo oblíbené farmářské trhy, pod jejichž záštitou se slavnosti konaly.
Svatomartinské i klasická vinařská produkce
Na náměstí se představilo 19 vinařství z Čech a Moravy. Každý vystavovatel nabízel k ochutnávce nejen mladá Svatomartinská vína, ale také vína s přívlastkem nebo výběry z hroznů.
Vinařství Kubík z Velkých Bílovic nabízelo kromě svatomartinského vína a klasické produkce i voňavý svařák. Foto: Lenka Rejfířová, Topzine.cz
Atmosféru na Jiřáku dokreslovala Varmužova cimbálová muzika. K poslechu zněly lidové melodie a kapela ochotně zahrála i několik písní na přání publika.
V průběhu večera se představily také dvě swingové kapely a k vidění byla i ukázka kovářského řemesla.
V 17 hodin požehnal Svatomartinskému vínu Ing. Zdeněk Wasserbauer, Th.D., farář kostela Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad.
Husa, sýry a domácí kečup
K vínu bylo ve stáncích připraveno občerstvení z tradiční české kuchyně – tradiční svatomartinská husa s domácím knedlíkem a červeným zelím, husí kaldoun nebo domácí sádlo a uzeniny.
U stánků s obrovskými sýrovými bochníky bylo stále plno – není divu, když se uzrálé ovčí nebo kozí sýry tak skvěle doplňovaly s vínem!
Svatý Martin i letos přivítal mladá česká a moravská vína. Foto: Lenka Rejfířová, Topzine.cz
Domů si milovníci dobrého vína odnášeli také skleničky s domácí marmeládou, ořechovým pestem nebo skvěle vypadajícím domácím kečupem, který je prý zaručeně bez barviv a chemických konzervačních látek.
Vinařská sezóna začíná
Slavnosti Svatého Martina ohlašují konec zemědělského roku a zároveň jsou možností k ochutnání prvních vinařských počinů nadcházejícího ročníku.
Svatomartinská vína zrají pouze několik týdnů, i za tak krátkou dobu ovšem získají intenzivní ovocitou chuť a vynikají svou svěžestí a nasládlou vůní.