Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Svatomartinské slavnosti na Jiřáku 2011: Prozradíme jaké byly

Lenka Rejfířová

Lenka Rejfířová

12. 11. 2011

Když se na jednom místě potká pečená husa, mladé víno a cimbálová muzika, stojí to za to. Přesně tak to na Svatého Martina vypadalo v Praze na náměstí Jiřího z Poděbrad. První lahve Svatomartinského byly otevřeny 11.11. v 11 hodin a 11 minut.

FOTO: Svatomartinské slavnosti na Jiřáku

Svatomartinské slavnosti se letos na Jiřáku konaly poprvé. Foto: Lenka Rejfířová, Topzine.cz

Svatomartinské víno se na Praze 3 slavnostně otevíralo poprvé, nově vzrůstající zájem o českou tradici ale potvrdila hojná účast všech, kteří nedají dopustit na dobré jídlo a víno.

Na náměstí Jiřího z Poděbrad navíc mají  každou středu a sobotu své místo oblíbené farmářské trhy, pod jejichž záštitou se slavnosti konaly.

Svatomartinské i klasická vinařská produkce

Na náměstí se představilo 19 vinařství z Čech a Moravy. Každý vystavovatel nabízel k ochutnávce nejen mladá Svatomartinská vína, ale také vína s přívlastkem nebo výběry z hroznů.

FOTO: Svatomartinské slavnosti Jiřák

Vinařství Kubík z Velkých Bílovic nabízelo kromě svatomartinského vína a klasické produkce i voňavý svařák. Foto: Lenka Rejfířová, Topzine.cz

Atmosféru na Jiřáku dokreslovala Varmužova cimbálová muzika. K poslechu zněly lidové melodie a kapela ochotně zahrála i několik písní na přání publika.

V průběhu večera se představily také dvě swingové kapely a k vidění byla i ukázka kovářského řemesla.

V 17 hodin požehnal Svatomartinskému vínu Ing. Zdeněk Wasserbauer, Th.D., farář kostela Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Husa, sýry a domácí kečup

K vínu bylo ve stáncích připraveno občerstvení z tradiční české kuchyně – tradiční svatomartinská husa s domácím knedlíkem a červeným zelím, husí kaldoun nebo domácí sádlo a uzeniny.

U stánků s obrovskými sýrovými bochníky bylo stále plno – není divu, když se uzrálé ovčí nebo kozí sýry tak skvěle doplňovaly s vínem!

FOTO: Svatomartinské slavnosti Jiřák 2011

Svatý Martin i letos přivítal mladá česká a moravská vína. Foto: Lenka Rejfířová, Topzine.cz

Domů si milovníci dobrého vína odnášeli také skleničky s domácí marmeládou, ořechovým pestem nebo skvěle vypadajícím domácím kečupem, který je prý zaručeně bez barviv a chemických konzervačních látek.

Vinařská sezóna začíná

Slavnosti Svatého Martina ohlašují konec zemědělského roku a zároveň jsou možností k ochutnání prvních vinařských počinů nadcházejícího ročníku.

Svatomartinská vína zrají pouze několik týdnů, i za tak krátkou dobu ovšem získají intenzivní ovocitou chuť a vynikají svou svěžestí a nasládlou vůní.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Svatomartinské slavnosti na Jiřáku 2011: Prozradíme jaké byly