Menu
TOPZINE.cz
Vzdělání a kariéra

Stravování vysokoškoláků je drsná záležitost

Redakce

Redakce

15. 10. 2010

Menza aneb kuřecí plátek stokrát jinak a filé není jediný způsob stravování vysokoškoláků. Jedni jedí málo, druzí pijí alkohol. Na jídlo nezbývá čas, finance ani chuť vařit.

Foto: Barbora Šetenová, Topzine.cz

Status studenta neoplývá pouze pozitivními věcmi. Svíčkovou student vídá možná tak o víkendech u rodičů. Jinak si musí vystačit se suchou rýží, fastfoody, instatními polévkami do hrnečků a při troše trpělivosti vystojí frontu v menze. Docela existenciální krize.

Jak to se stravováním máte vy?

„Já nejím, já pouze piju, vysoká ze mě udělala alkoholika.“

„Každé ráno se u rodičů hodně nasnídám, celý den pak nic nejím, večer opět doma stepuju u ledničky.“

„Menzu jsem zatím nenašel, takže pivko a utopenec.“

„Já a obědy? Sem tam menza, občas nic, když nejsou peníze.“

Alkoholu méně, Zdroj: blog.georgetownvoice.com

Nezapomenout se nasnídat je dobrá věc. Když se nasnídáte dobře, třeba vydržíte až do oběda. Ale vsunout do dopoledne alespoň jedno jablíčko (ovoce), je také prospěšné. Nezapomeňte na pitný režim. Alespoň 1,5 l tekutin, nejlépe nealkoholických, kafe se také nepočítá. Bylo by fajn mít alespoň jednou denně něco teplého v žaludku, můžete zvolit menzu nebo něco jiného nízkonákladového, třeba suchou rýži se špenátem. Je všeobecně známo, že ovoce a zelenina jsou nezbytnou denní součástí zdravé stravy. Využijte toho. Kilo rajčat stojí kolem třiceti korun. Pizzu a mekáče nechte jako poslední záchranu.

Pro ty, kteří neradi jedí rajčata a rýži se špenátem, máme recept na rychlé, snadné jídlo za pár korun, které zvládnete i v polních podmínkách. Jestliže máte alespoň trochu chuť ztratit pár minut v kuchyni, neváhejte, udělejte, najezte se!

Omeleta pěkně zostra

suroviny na 2 porce:

1 velká brambora, 1 lžíce olivového oleje, 1 menší cibule, nakrájená na plátky, 1 feferonka, 6 vajec, hrst strouhaného tvrdého sýra, pepř a sůl

Bramboru nakrájíme na osm podlouhlých dílů (není třeba ji loupat, stačí opláchnout). Feferonku zbavíme semínek a nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozehřejeme olej, vhodíme brambory a za občasného míchání pečeme zhruba čtvrt hodiny (kdo použije pokličku, dobere se zlatavého odstínu dříve). Brambory vyjmeme z pánve a na chvíli je vyměníme za cibulku. Tu osmahneme, přidáme feferonku a vrátíme brambory. Podle chuti můžeme přidat ještě třeba papriku, žampiony nebo nakrájenou klobásku. Směs zalijeme vejci, počkáme, než ztuhnou, vše posypeme sýrem a necháme ještě chvíli péct. Podáváme nakrájené na klínky s pečivem nebo třeba se zeleninovým salátem.

Jezte kvalitně, zdraví máte jenom jedno. Alkohol si dopřávejte pouze za odměnu. Takže nektarinku do ruky, usměv na tvář a hurá na přednášku! A za odměnu si večer uděláte pěkně ostrou omeletu.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Stravování vysokoškoláků je drsná záležitost