Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Španělská restaurace Pata Negra: Speciality servíruje v rytmech flamenca

V restauraci Pata Negra můžete ochutnat španělské speciality po celý rok, ale od 7. do 12. srpna tady probíhají Dny španělské gastronomie se dvěma unikátními menu. Vydala jsem se tedy poznat nové chutě.

FOTO: Personál restaurace Pata Negra

V Pata Negra se budete cítit velmi příjemně. Zdroj: restaurace Pata Negra

Pro všechny příznivce španělské kuchyně i pro gurmány, kteří rádi poznávají nové chutě, připravila restaurace Pata Negra v Ostravě – Zábřehu dvě menu. Tato restaurace se specializuje na španělská jídla a vaří z čerstvých surovin. Kromě speciálních menu má také stálou nabídku.

Proč španělská restaurace v Ostravě?

Restauraci najdete kousek od ČEZ arény. Je však schovaná mězi rodinnými domky, takže k ní nedoléhá hluk ze silnice. Vznikla před necelými dvěma lety, kdy ji otevřel Jiří Nenička. Jeho vzdělání je sice v oblasti stavebnictví, ale miluje jídlo a dobré pití. Pracoval v Andalusii, naučil se tamější recepty a po návratu domů se rozhodl otevřít španělskou restauraci v Ostravě.

Celá restaurace působila velmi autentickým a příjemným dojmem. Na zemi byly malé koberce, na stolech černé ubrusy a sedělo se na pohodlných dřevěných židlích. Jediné, co mi trochu vadilo, bylo venkovní posezení. Umělohmotné židle byly vadou na kráse.

Obsluha  byla usměvavá, vstřícná a pozorná. Velkou výhodou je, že v restauraci se nekouří. Také ceny jsou přijatelné, zvláště vezmu-li v potaz, že takových restaurací je u nás málo.

FOTO: Restaurace Pata Negra

Restaurace se nachází v příjemném domáckém prostředí. Foto: Alena Menšíková, TOPZINE.cz

Pro návštěvníky kuchaři sestavili takové menu, ve kterém by co nejlépe představili španělskou gastronomii a přiblížili tak stolování ve Španělsku. Jídelní lístek sice není rozsáhlý, zato obsahuje všechna základní španělská jídla a hlavně velkou nabídku tapas. K pití si můžete vybrat nealko, pivo či španělská vína.

Co se týče menu pro Flamenco festival, první obsahuje čtyři chody.

Menu č. 1:

Gazpacho Andaluz – Studená rajčatová polévka
Ensalada malagueña – Bramborový salát s treskou,
pomeranči, olivami a cibulkou
Carillada de ternera – Telecí líčka na víně Málaga se
šťouchanými bramborami s iberským špekem
Macedonia de fruta – ovocný salát s vanilkovou
zmrzlinou

Druhé menu je také o čtyřech chodech. Je zaměřeno spíše na mořské plody.

Menu č. 2:

Surtido de embutidos – degustační talíř španělských uzenin
(chorizo, salchichon iberico, lomo, ručně krájené jamon serrano)
Pulpo ala gallega – chobotnice s plátky brambor
Brocheta de gambas y bacalao – Špíz s treskou a
krevetami s domácí majonézou alioli a zeleninovým kus-kusem s medem
Arroz con leche – mléčná rýže ochucená skořicí a
pomerančovou kůrou

Objednala jsem si první menu. Provozovatel restaurace Jiří Nenička mi ke každému chodu poskytl krátký výklad. Polévka gazpacho je ideální do teplého letního dne. Byla studená a velmi svěží. Hodně v ní byla cítit základní surovina, tedy rajčata, dále okurek, troška papriky, česnek a vše bylo dochuceno sherry octem a olivovým olejem.

Běžně se do polévky ještě přidává den staré namleté pečivo, aby byla hustší, ale toto gazpacho bylo bez zahušťování. Chuťově polévka trochu připomínala letní salát.

Druhý chod mě překvapil kombinací chutí. Treska s bramborami, pomerančem, olivami a cibulkou byla pohádkou pro mé chuťové pohárky. Všechny chutě se perfektně doplňovaly a pomeranč dodal jídlu šmrnc.

Telecí líčka na víně – mana božská!

Nejvíc jsem se těšila na hlavní chod – telecí líčka na víně. Nikdy předtím jsem je nejedla, ale slyšela jsem, že je to nejlepší maso. A byla to pravda. Líčka přelitá zkaramelizovaným vínem Malága se pod nožem úplně rozpadala a brambory s iberským špekem šly s chutí masa skvěle dohromady. Mana božská!

FOTO: Telecí líčka na víně

Božská telecí líčka. Foto: Alena Menšíková, TOPZINE.cz

Dezert byl už jen sladkou tečkou na závěr celého menu. Lehounký ovocný salát s kopečkem vanilkové zmrzliny politý likérovým vínem perfektně zakončil gurmánský zážitek. Všechna jídla na sebe krásně navazovala, nebyla příliš kořeněná, takže se chutě nijak nebily.

FOTO: Ovocný salát se zmrzlinou

Lehký dezert byl brilantní tečkou za celým menu. Foto: Alena Menšíková, TOPZINE.cz

Pro ty, co by ještě měli místo v žaludku, je v denní nabídce třeba známé španělské tapas. „Ve Španělsku je to fenomén. Když jdou na tapas, tak se jdou bavit. Jako my tady chodíme na pivko a sýrové tyčinky, tak oni chodí na víno a tapas,“ vysvětlil majitel Jiří Nenička.

Suma sumárum

Restaurace Pata Negra disponuje skvělým konceptem. Ceny byly přijatelné a atmosféra pohodová. Jediné, co bych vytkla, byly drobné vady na kráse exteriérových prostor.

Panuje zde nezapomenutelná atmosféra, a když se vám poštěstí, k jídlu vám zahraje i dobrá hudba. Kromě Flamenco festivalu se totiž v Pata Negra pravidelně pořádají flamenco večery, kde vystupují hosté ze Španělska nebo tanečnice flamenca. I přes den hraje v restauraci španělská hudba a utváří tak skvělou a srdečnou atmosféru.

patanegra.cz
Adresa:
Věšínova 29, Ostrava – Zábřeh

Otevírací doba:
Úterý až neděle: 12:00 až 22:00

Celkové hodnocení:
Jídlo: 5 ***** Atmosféra: 4 **** Obsluha: 5 *****

 

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Španělská restaurace Pata Negra: Speciality servíruje v rytmech flamenca