Menu
TOPZINE.cz

Slané Velikonoce v kuchyni: Velikonoční nádivka

Recpet na velikonoční nádivkuPrvní jarní úplněk je za námi a nejvýznamnější křesťanský svátek už klepe na dveře. Než mu otevřete, měli byste se na něj pořádně připravit. A to především v kuchyni. Po období masopustu tu máme oslavu jara!

Velikonoční nádivka, Zdroj: www.kuchyne.cz

Velikonoční nádivka, Zdroj: www.kuchyne.cz

Existuje mnoho receptů na velikonoční dobroty, od velikonočního beránka, přes mazance a jidáše až po nejrůznější jarní dezerty. Přes všechny tyto sladkosti se však v poslední době zapomíná na tradiční velikonoční slaný pokrm – Velikonoční nádivku.

Směs různých druhů masa Křesťané obvykle připravovali na Velikonoční neděli, dnes už se ale na detailech příliš nelpí a tak si ji můžeme dopřát v kterýkoliv den Velikonočních svátků. A jak na to?

Budeme potřebovat:

500 g uzeného masa
150 g slaniny
0,5 l polotučného mléka
5 vajec
5 rohlíků
Petržel
Koření (sůl, černý pepř, muškátový oříšek)
Tuk (na vymazání plechu).

Nejprve si připravíme maso, uvaříme ho a pokrájíme na malé kostičky. Poté vymažeme plech tukem a pokryjeme ho plátky slaniny, které ohneme tak, aby trochu přečnívaly z plechu ven.  V mléce rozmícháme vajíčka, trošičku okořeníme a postupně do něj přidáváme kousky masa, rozkrájené rohlíky a nadrobno nasekanou petrželku.  Celou směs důkladně promícháme, dokořeníme a naklademe na plech. Přečnívající plátky slaniny překlopíme na těsto, aby vše lépe drželo pohromadě. Nakonec velikonoční nádivku pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut.

Výhodou tohoto pokrmu je, že se dá jíst teplý i studený, a navíc prakticky v jakoukoliv denní dobu. Jako přílohu můžete uvařit brambory, ale postačí i krajíc chleba.

Dobrou chuť a hezké Velikonoce!

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Slané Velikonoce v kuchyni: Velikonoční nádivka