Menu
TOPZINE.cz
Design interiéru

Skleněné vs.plastové sklenice – výhody a nevýhody

Správné nádobí je pro gastronomické podniky důležité. V tomto článku se podíváme na faktory, které je třeba při výběru nádobí zohlednit, abychom vám pomohli rozhodnout se mezi tradičními sklenicemi a moderním plastem.

Výběr vhodného nádobí hraje v gastronomii důležitou roli. V současnosti stojí podniky stále častěji před otázkou, zda se jim vyplatí nákup skleněných či plastových skleniček, jejichž kvalita se díky moderním technologiím neustále zvyšuje. Samozřejmě, jsou oblasti, ve kterých provozovatel váhat nebude. Na venkovním festivalu, kde se pije do ranních hodin, se se sklem nesetkáte. Naopak podnik zaměřený na fine dining zůstane věrný tradičnímu materiál. Mezi nimi ale existuje spousta bister, barů a restaurací, které mají možnost volby.

Pro a proti: plastové sklenice

Plastové sklenice stále častěji využívají cateringové společnosti, a to nikoliv pouze z důvodu zvyšující se kvality jejich výroby. Jejich manipulace a přeprava jsou výrazně jednodušší. Také bývají lehčí, a zároveň pevnější než klasické sklenice. Vekou výhodou je snadná možnost úpravy vzhledu. Ten je možné barevně přizpůsobit značce a prakticky lze na takovou sklenici natisknout jakékoliv logo. Plastové sklenice navíc zpravidla vychází cenově levněji, minimálně v krátkodobém horizontu.

Na druhou stranu, plastové sklenice mohou působit méně estetickým a levnějším dojmem (byť u kvalitního plastu může být realita jiná). Vezmeme-li také v úvahu méně nákladné varianty plastových sklenic, které lze použít pouze jednou či párkrát, je jejich volba beze sporu méně ekologická. A toto téma dnešní zákazníky i provozovatele zajímá stále více. V neposlední řadě mohou méně kvalitní varianty plastových sklenic ovlivnit chuť a vůni nápoje.

Pro a proti: skleněné sklenice

Česká republika historicky patří mezi sklářské velmoci, a tak je obliba tohoto materiálu lokálně hluboko zakořeněná. Sklo působí estetických dojmem a i v případě sklenic lze zvolit zajímavý styl, který umocní pocit luxusu. Také nijak neovlivňují chuť nápoje. Díky jejich průhlednosti si navíc host může vychutnat nápoj i očima. Lze si tak pohrát například s vrstvením jednotlivých surovin či ozdobou v podobě spirály z citronové kůry stočené ve sklenici.

Byť se v dnešní době používají ochranné povlaky, zůstává sklo mnohem křehčí než plast. Riziko rozbití lze snížit volbou tlustostěnných sklenic. Nicméně poté se samozřejmě rychle zvyšuje jejich váha, což zhoršuje manipulaci s nimi. I tak patří nechtěné rozbíjení sklenic v náročnějších provozech ke každodennímu koloritu, což se dlouhodobě promítá do nákladů podniku.

Pokud se rozhodujete pro výběr nových sklenic, přihlédněte tedy především k jejich funkčnosti, typu události či podniku a očekávání hostů. Ať už ale volba padne na plast či sklo, vždy pečlivě dodržujte doporučené čištění sklenic.

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Skleněné vs.plastové sklenice – výhody a nevýhody