×
TOPZINE.cz

Sergio Leone: ze studia práv k filmu

Světovou kinematografii obohatil mnoha novými pohledy a postupy. Dodnes se jimi mnoho filmařů, včetně Q. Tarantina, inspiruje. Přestože nenatočil mnoho filmů, jeho přínos je obrovský. Člověk, za kterého mluví jeho práce, jménem Sergio Leone!

Sergio Leone přišel na svět 3. ledna 1929 v Římě. Narodil se herečce Bice WaleranRobertu Robertim (Vincenzo Leone), který byl filmovým režisérem. I přes všechny předpoklady si zprvu Sergio vybral jinou cestu a to studium práv. Později se v něm začal ozývat hlas umělce a začal s prací nejprve jako asistent režie, střihač a občas se objevil i před kamerou v malých rolích.

Počátky režijní práce

Náhoda mohla za Sergiův první režijní počin. Pracoval jako asistent režie u filmu Poslední dny Pompejí, když musel ze zdravotních důvodů Mario Bonnardo od projektu odstoupit. Dokončení filmu tak připadlo na Sergia. Podobná situace se opakovala jen o dva roky později, kdy po Robertu Aldrichovi převzal režii filmu Sodoma a Gomora. V roce 1961 natočil také svůj první samostatný snímek Rhodský kolos. Všechny tři filmy, které si více či méně mohl zapsat na svůj účet, zobrazovaly antické Řecko a Řím.

Nejúspěšnější období

 

Pro hrst dolarů je název prvního Sergiova natočeného westernu, kterým odstartoval takzvanou „dolarovou trilogii“. Krátce na to následoval film Pro pár dolarů navíc a rok poté trilogii uzavřel snímek Hodný, zlý a ošklivý. Sergio obsadil do těchto tří snímků tehdy ještě neznámého herce Clinta Eastwooda. Právě díky této příležitosti se z Clinta stal mezinárodně uznávaný herec.

Svůj předešlý projekt však ještě překonal, a to westernem Tenkrát na západě do kterého obsadil mimo jiné třeba Claudii Cardinale nebo Charlese Bronsona.

Technika a spolupráce s herci

Do filmového průmyslu tak vnesl netradiční pohled a nové neotřelé techniky natáčení. K filmu Tenkrát na západě byla nahrána hudba ještě před začátkem natáčení a při jednotlivých scénách byla hercům pouštěna, aby bylo vše náležitě sladěno. Sergio se svými technikam i rád porušoval zajetá pravidla v americkém westernu.

Dnes najdeme detaily obličejů, prodlužované pomalé scény vystřídané rychlou akcí, v mnoha filmech. Režiséři dnešní doby se inspirují právě u Sergia Leoneho – jako například Quentin Tarantino.

Hudba je neodmyslitelnou součástí Leoneho filmů. Téměř stálým spolupracovníkem se mu stal Ennio Morricone.

Soukromý život

Sergio Leone byl dlouhou řádku let šťastně ženatý s Carlou Leone, se kterou měl dvě dcery – Francescu a Raffaellu. Sergio Leone zemřel 30. dubna 1989 na srdeční infarkt, kterému pomohla Sergiova vysoká hmotnost.

Režijní filmografie

1959 Poslední dny Pompejí (Gli Ultimi Giorni di Pompei)

1961 Rhodský kolos (Il Colosso di Rodi)

1962 Sodoma a Gomora (Sodoma e Gomora)

1964 Pro hrst dolarů (Per uni pugno di Dollari)

1965 Pro pár dolarů navíc (Per Qualche Dollaro in Pui)

1966 Hodný, zlý a ošklivý (Il Buono, il Brutto, il Cattivo)

1968 Tenkrát na západě (Once Upon a Time in the West)

1971 Hlavu dolů/ Kapsy plné dynamitu (Giů la testa)

1973 Mé jméno je Nikdo (Mio nome e Nessuno)

1975 Chytrák a dva společmíci (Genio, due compari, un pollo)

1984 Tenkrát v Americe (Once Upon a Time in America)



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..