×
TOPZINE.cz

Recepty na zdravé domácí pečivo

Už vás nebaví pečivo stále jen nakupovat? Když jdete z práce domů, stejně na vás čekají jen poslední zbytky, které druhý den ke svačině ztrácí svou čerstvost a měkkost? Nebo pečivo, co kupujete, je zdravé a dobré, ale drahé a stále stejné? Zkuste si doma zahrát na pekárnu a dejte se do domácího zdravého pečiva!

Domácí chléb, Foto: Barbora Šetenová, Topzine.cz

Sladké mrkvové bochánky s rozinkami

Mrkev je největším zdrojem beta-karotenu a jak nám babičky říkávaly, je zdravá na oči, proto by neměla chybět často na jídelníčku.

Na 12 bochánků potřebujeme: 1 hrnek polohrubé mouky, ½ hrnku hrubé mouky, ½ hrnku cukru, 2 lžičky prášku do pečiva, ¼ lžičky soli, ½ lžičky skořice, ¼ lžičky mletého nového koření, ¼ lžičky mletého muškátového oříšku, ½ hrnku neslazené jablečné šťávy, ¼ hrnku rostlinného oleje, 2 velká vejce – mírně rozšlehaná, 1 velká mrkev – očištěná a najemno nastrouhaná, ½ hrnku rozinek, 2 lžíce vyloupaných slunečnicových semínek. Slunečnicová semínka obsahují vitamín E, který chrání srdce!

Zdravé bochánky, Foto: Barbora Šetenová
  • Předehřejeme troubu na 190 °C. Vytřeme 12 formiček olejem, nebo je vyložíme pečicím papírem.
  • V misce smícháme polohrubou a hrubou mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a všechno koření.
  • Ve střední misce smícháme jablečnou šťávu, olej a vejce. Přimícháme mrkve a rozinky. Přidáme směs mouky a koření a promícháme. Formy naplníme ze 2/3 těstem a posypeme slunečnicovými semeny.
  • Pečeme zhruba 15 minut. Bochánky jsou hotové, když se na špejli zabodnutou do jejich středu nelepí těsto. Necháme je zchladnout a vyklepneme je.
Foto: Barbora Šetenová

Kukuřičný chléb s mrkví

Strouhaná mrkev promění běžný rychlý chléb ve výživnou superpotravinu, aniž by to nějak ovlivnilo jeho chuť.

Potřebujeme: 2 lžíce rostlinného oleje, 2 hrnky hrubé kukuřičné mouky – bílé nebo žluté, 1/3 hrnku polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 2 lžíce cukru, 1 lžička soli, 1 ¾ hrnku nízkotučného podmáslí, 1 velké vejce – jemně rozšlehané, 2 střední mrkve – očištěné a najemno nastrouhané.

  • Předehřejeme troubu na 190 °C. Zapékací mísu vytřeme olejem a vložíme ji na 5 minut do trouby. Ve velké misce smícháme kukuřičnou a polohrubou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, cukr a sůl. Přímícháme podmáslí, vejce a mrkev. Opatrně přilijeme olej ze zapékací mísy. Dobře promícháme a vylijeme těsto do horké mísy.
  • Pečeme zhruba 25 minut. Chléb je hotový, když se na špejli zabodnutou doprostřed nelepí těsto. Necháme 10 minut chladnout, vyklepneme, necháme ještě chvíli stát, nakrájíme a podáváme.
Foto: Barbora Šetenová

Celozrnný chléb s dýní

Tento domácí chléb s medem je neobyčejně výživný a chutný. Pšeničné klíčky a otruby v celozrnné mouce obsahují velké množství vlákniny a vitaminu E – látek, které se při výrobě bílé mouky z větší části ztrácejí.

Potřebujeme na 2 bochníky: 3 ½ hrnku celozrnné pšeničné mouky, 3 – 3 ¼ hrnku polohrubé mouky, 2 lžíce droždí, 2/3 hrnku polotučného mléka, ½ hrnku vody, ½ hrnku medu, 2 lžičky soli, 2 velká vejce – mírně rozšlehaná, 1 ½ hrnku rozmixované zimní dýně, 2 lžíce olivového oleje, 2 hrnky šalotky – nahrubo nakrájené, 2 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu, 1 hrnek neosolených, vyloupaných slunečnicových semínek.

  • Ve velké míse smícháme celozrnnou mouku se 3 hrnky polohrubé mouky. V další misce smícháme 3 hrnky směsi obou druhů mouky s droždím.
  • Ve středním hrnci zahřejeme mléko, vodu a med. Obsah hrnce vylijeme do misky s moukou a droždím. Přidáme sůl a vejce. Šleháme šlehačem (nejlépe na pomalý chod 30 sekund), průběžně stíráme ze stěn těsto. Nakonec přepneme na rychlý chod a šleháme alespoň 3 minuty.
  • Přidáme dýni, olej, šalotku, rozmarýn, slunečnicová semínka a zbylou směs mouky a všechno dobře promícháme.
  • Lehce posypeme vál moukou a vyklopíme na něj těsto. Hněteme, až je hladké a vláčné, zhruba 6 – 8 minut. Z těsta vytvarujeme kouli a dáme ji do misky lehce vytřené olejem. Vyválíme v ní těsto, aby se obalilo olejem. Misku volně přikryjeme fólií a necháme zhruba hodinu ležet v teple, aby těsto vykynulo na dvojnásek.
  • Vyklopíme těsto do velké mísy lehce vytřené olejem. Rozdělíme je na dvě půlky a necháme asi 10 minut odpočinout.
  • Dvě formy na chleba lehce vytřeme olejem. Z každé poloviny těsta vytvarujeme bochník a vložíme do formy. Přykryjeme volně fólií. Oba necháme zhruba 50 minut odležet na teplém místě, aby těsto vykynulo na dvojnásobek.
  • Předehřejeme troubu na 180 °C.
  • Pečeme, dokud se při poklepu na bochník nebude ozývat dutý zvuk, zhruba 30 minut. Oba bochníky vyklopíme a necháme zchladnout.

    Zdravé domácí pečivo, Foto: Barbora Šetenová



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..