×
TOPZINE.cz

Exkluzivní recepty na veselé muffiny

Čokoládový, citrónový a oříškovo-kokosový muffinU jídla je nejdůležitější chuť. Ovšem vzhled zde hraje také nezanedbatelnou roli. Pokud chcete svým hostům nabídnout zákusek, který jim zvedne náladu ještě než ho ochutnají, zkuste naše veselé muffiny.

Čokoládový, citrónový a oříškovo-kokosový muffin
Foto: Tereza Habešová


Čokoládové muffiny

Na 10 muffinů potřebujeme:
1 hrnek polohrubé mouky
půlku prášku do pečiva
půlku vanilkového cukru
špetku soli
50 g čokolády
1 vejce
půl hrnku vlažného mléka
2 lžíce oleje
4 lžíce cukru
čokoládovou polevu

Do jedné misky prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme vanilkový cukr, špetku soli a čokoládu nakrájenou na malé kousky. V druhé misce smícháme vejce, mléko, olej a cukr. Dobře promícháme a obsah druhé misky smícháme s obsahem první. Těsto nalijeme do papírových košíčků. Ty je lepší zdvojit, aby se těsto nepřipálilo. Košíčky naplníme jen z větší poloviny. Pečeme 25 minut při teplotě 170 stupňů. Po vychladnutí ozdobíme čokoládovou polevou.

FOTO: Čokoládové muffiny
Foto: Tereza Habešová

Citrónové muffiny

Na 10 muffinů potřebujeme:
1 hrnek polohrubé mouky
půlku prášku do pečiva
půlku vanilkového cukru
špetku soli
1 vejce
půlku hrnku vlažného mléka
2 lžíce oleje
4 lžíce cukru
kůru a šťávu z jednoho citrónu
Na polevu potřebujeme:
šťávu z 1 citrónu
cca 4 lžíce moučkového cukru

Do jedné misky prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme vanilkový cukr a špetku soli. V druhé misce smícháme vejce, mléko, olej, cukr, šťávu a kůru z citrónu. Obě směsi smícháme dohromady a nalijeme do zdvojených papírových košíčků. Košíčky naplníme jen z větší poloviny, aby těsto během pečení nepřeteklo. Pečeme 25 minut při teplotě 170 stupňů.

Zatímco se muffiny pečou v troubě, připravíme si citrónovou polevu. Z umytého citrónu vymačkáme šťávu, přidáme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Množství cukru závisí na velikosti citrónu. Vychladlé muffiny potřeme polevou a necháme ztuhnout.

FOTO: Citrónový muffin
Foto: Tereza Habešová

Oříškové muffiny s kokosem

Na 10 muffinů potřebujeme:
1 hrnek polohrubé mouky
půlku prášku do pečiva
půlku vanilkového cukru
špetku soli
50 g nahrubo namletých lískových oříšků
1 vejce
půlku hrnku vlažného mléka
2 lžíce oleje
4 lžíce cukru
bílou čokoládu na polevu

Do jedné misky prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme vanilkový cukr, špetku soli a lískové oříšky. V druhé misce smícháme vejce, mléko, olej a cukr. Obě směsi smícháme dohromady a vzniklé těsto nalijeme do dvojitých papírových košíčků. Pečeme 25 minut při 170 stupních. Vychladlé muffiny potřeme polevou a namáčíme do kokosu.

FOTO: Oříškové muffiny s kokosem
Foto: Tereza Habešová

Karamelové muffiny

Na 10 muffinů potřebujeme:
1 hrnek polohrubé mouky
půlku prášku do pečiva
půlku vanilkového cukru
špetku soli
1 vejce
půlku hrnku vlažného mléka
2 lžíce oleje
4 lžíce cukru
bílou čokoládu na polevu
sáček arizonek
Na karamel potřebujeme:
25 g krystalového cukru
2 lžíce vody
30 ml smetany

Nejprve uděláme karamel. Do malého hrnce dáme cukr s vodou a přivedeme k varu. Karamel musí chytit zlatou barvu, dáváme pozor, aby se nespálil. Hrnec s karamelem odstavíme a za stálého míchání přiléváme smetanu, poté znovu 1 až 2 minuty vaříme. Karamel vylijeme na pečicí papír a necháme zatuhnout.

Do jedné misky prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme vanilkový cukr, špetku soli a nakrájený karamel. V druhé misce smícháme vejce, mléko, olej a cukr. Obě směsi smícháme a vzniklé těsto nalijeme do dvojitých papírových košíčků. Pečeme 25 minut při teplotě 170 stupňů. Vychladlé muffiny potřeme uprostřed polevou a namáčíme do arizonek.

FOTO: Karamelový muffin
Foto: Tereza Habešová



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..