Menu
TOPZINE.cz

Recepty na podzimní nápoje: Zahřejí, dodají energii a potěší chuťové buňky

Foto: čajS podzimem ubývá teplých slunečných paprsků, denního světla a člověku energie. A i když je k nám letos počasí obzvláště shovívavé, ani tak občas neunikneme touze zalézt do pelechu a podzimně relaxovat. A k tomu se rozhodně hodí hrnek s horkým čajem.

Foto: čaj

Čaj je nejen chutný a zahřeje, ale má i léčivé účinky, Zdroj: sxc.hu

Podzim je období, které nám dává poslední příležitost načerpat síly před blížící se zimou. A my bychom tuhle šanci rozhodně neměli promarnit. Horký čaj nejen že zahřeje, ale čajové lístky, bylinky nebo ovoce, z kterých nápoje připravujeme, mohou mít pro tělo regenerační účinky.

Zázvorový čaj

O zázvoru a jeho účincích už Topzine.cz informoval. Netřeba proto zdlouhavě popisovat jak neuvěřitelně prospěšný je a ani jeho lahodnou chuť.

Přečtěte si znovu článek Terezy Habešové o zdravotních účincích zázvoru.

Zázvorový kořen koupíte snad v každém obchodě s ovocem a zeleninou, i v supermarketu. Není cenově nedostupný. Ani příprava zázvorového nápoje není nijak složitá. Stačí kořen pořádně vydrbat pod tekoucí vodou a kousek (asi 2 cm) kořene nakrájet na tenké plátky, které hodíte na dno hrnečku a zalijete vroucí vodou. Necháte odstát asi deset minut a dochutíte medem a citronem.

Podzimní čaj z Minnesoty

Recept na podzimní čaj je přebraný z amerického serveru od kuchařinky z Minnesoty, ale je upravený a přizpůsobený našim podmínkám. Je trochu kyselý. Proto si ho můžete dle chuti dosladit.

Foto: podzim_foto_kristyna_pospichalova

Podzimní příroda vybízí ke krátkým procházkám, Foto: Kristýna Pospíchalová, Topzine.cz

Uvařte si šálek černého čaje naplněný do poloviny. Přilijte trochu jablečného džusu, ale ještě nechte alespoň dva centimetry pod okrajem volno na dolití brusinkového džusu. Nakonec vymačkejte do nápoje trochu šťávy z citronu a přidejte vhodné koření: skořici, koření na svařené víno nebo na perník (kromě skořice ještě například zázvor, kardamom, muškátový oříšek, anýz). Nechte chvíli odstát nebo dle zvoleného koření ještě krátce celou směs povařte.

Kořeněný jablečný čaj

Sežeňte si skořicový čaj anebo použijte prostě jen obyčejný černý. Čerstvou jablečnou šťávu s hřebíčkem a skořicí přiveďte k varu a několik minut na mírném plameni vařte. Hotovou směs přeceďte a pak nalijte do připraveného čaje. Tento nápoj je možné si připravit předem a později, například po podzimní procházce, si ho ohřát.

Citrusovo-medové osvěžení pro setkání s přáteli

Čeká vás kolektivní učení na test nebo připravujete prezentaci? Zpříjemněte si ty neradostné chvíle a připravte sobě a svým spolužákům osvěžující citrusový nápoj. Čtyři sáčky černého čaje po ruce mít určitě budete. Stačí dokoupit tři pomeranče, tři citrony, med a zázvorovou limonádu.

Foto: pomeranče_oranges

Na podzim je nutné dodat tělu vitaminy, abychom ho připravili na blížící se zimu, Zdroj: sxc.hu

Z čajových sáčků připravte do džbánu čaj. Oloupejte dva pomeranče a jeden citron a nakrájejte je na větší kousky, které vhodíte do čaje. Přidejte ještě skleničku pomerančového džusu a šťávu z jednoho citronu. Oslaďte medem a uložte na několik hodin nebo přes noc do lednice. Zbylý pomeranč a citron pečlivě omyjte, nakrájejte na plátky a dejte zamrazit. Nakonec z čaje vyndejte ovoce, dolijte zázvorovou limonádou a podávejte s mraženými plátky pomeranče a citronu.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recepty na podzimní nápoje: Zahřejí, dodají energii a potěší chuťové buňky