Menu
TOPZINE.cz

Selský salát se ztraceným vejcem a kachními prsíčky

Když se řekne kachna, mnozí si představí klasickou pečenou kachnu s knedlíky a se zelím, kterou nám pekla babička, když jsme přijeli na nedělní návštěvu. Proto pro mne bylo kachní maso výzvou. Bohužel jsem stále nevěděla, jak je upravit co nejlépe a s čím je podávat. Jelikož mám zkušenost, že je kachní maso hodně tučné, volba padla na zeleninu. Tedy na selský salát.

Kachní prsíčka, Zdroj: Jana Kršiaková Minaříková

Často a ráda se dívám na pořady o vaření, hledám v nich inspiraci a recepty. Inspirací pro tento recept nám byl Zdeněk Pohlreich, kachní prsíčka jsme dodali, aby bylo jídlo sytější.

Budete dvě porce potřebovat:

Na Selský salát se ztraceným vejcem
1 hlávku ledového salátu
200 g uzeného masa, nejlépe krkovičky
5 plátků světlého toastového chleba
100 ml smetany
1 lžičku hořčice (spíše podle chuti)
lžíci olivového oleje
2 vejce
sůl, pepř, olej na smažení.
Na kachní prsíčka
dvě kachní prsíčka (jedno o cca 200 g)
sůl, pepř, olej na smažení.

Kachna, kachna, kachna

Nejdříve se pustíme do kachního masa, protože se bude dělat nejdéle. Maso dobře očistíme, ale kůži ponecháme, protože pod ní je nejvíc tuku, a tudíž nejvíc chuti. Dobře je osolíme a trošku opepříme. Rozpálíme pánev a vlijeme olej. Až je pánev dostatečně horká, vložíme maso, ale pozor. Maso vkládáme kůží dolů, zůstane tak šťavnatější, protože, až je otočíme, šťáva a tuk, co byly pod kůží bude pomalu stékat směrem dolů do masa.

Jelikož jsme prsa nijak neklepali, maso by se nám na pánvi neudělalo a uvnitř by bylo syrové, proto když je kůže mas krásně zlatavá a křupavá, přendáme kachnu do pekáčku a polijeme výpekem, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 150° cca 20 minut (respektujte zkušenosti s vlastní troubou).

Salát selský

Ledový salát dobře omyjeme a nakrájíme na širší nudle, znovu opláchneme a necháme dobře okapat. Mezitím si připravíme hořčicovou zálivku. Smícháme smetanu, olivový olej a hořčici přidáváme podle chuti. Kdo má raději ostřejší, přidá více, v opačném případě méně. Směs vyšleháme do emulze. Mírně dosolíme a dopepříme.

Pak si nakrájíme na kostičky uzené maso a chléb. Rozpálíme pánev a vlijeme trochu oleje, pak přidáme maso i chléb a dohromady smažíme, dokud nejsou krutonky pěkně zlatavé a křupavé.

A teď vejce

V dostatečně velkém hrnci přivedeme vodu k varu a mírně ji osolíme, přidáme asi lžičku octa. Počkáme, až voda dostatečně vře, a pak do ní rychle vlijeme vejce, které jsme si předem rozklepli do misky. Vejce lijeme z co nejmenší výšky, aby se co nejméně poškodilo. Vaříme asi dvě minuty – kdo má rád žloutek uvařenější, vaří déle.

Závěr

Do velké mísy dáme okapaný salát a zalijeme hořčicovou zálivkou, důkladně promícháme, aby všechny listy salátu přišly do styku s dresinkem. Pak přidáme maso, krutony a opět promísíme. Z trouby vyndáme kachní prsíčka a necháme je chvíli odpočinout. Kdybychom je totiž rozporcovali hned po vyjmutí z trouby, veškerá šťáva a chuť by šla ven, což nechceme.

Servírování

Zdroj: Jana Kršiaková Minaříková

Na talíř dáme salát, navrch přidáme ztracené vejce a vedle poklademe rozporcovaná kachní prsíčka přelitá výpekem.

Dobrou chuť!

TIP: Pokud máte čas a chuť, můžete výpek slít do rendílku, přidat trochu silného hovězího vývaru, chvíli povařit a pak zahustit jíškou a ještě chvíli vařit. Získáte tak chutnou a silnou omáčku ke kachně.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Selský salát se ztraceným vejcem a kachními prsíčky