U jídla je nejdůležitější chuť. Ovšem vzhled zde hraje také nezanedbatelnou roli. Pokud chcete svým hostům nabídnout zákusek, který jim zvedne náladu ještě než ho ochutnají, zkuste naše veselé muffiny.
Foto: Tereza Habešová
Čokoládové muffiny
Na 10 muffinů potřebujeme:
1 hrnek polohrubé mouky
půlku prášku do pečiva
půlku vanilkového cukru
špetku soli
50 g čokolády
1 vejce
půl hrnku vlažného mléka
2 lžíce oleje
4 lžíce cukru
čokoládovou polevu
Do jedné misky prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme vanilkový cukr, špetku soli a čokoládu nakrájenou na malé kousky. V druhé misce smícháme vejce, mléko, olej a cukr. Dobře promícháme a obsah druhé misky smícháme s obsahem první. Těsto nalijeme do papírových košíčků. Ty je lepší zdvojit, aby se těsto nepřipálilo. Košíčky naplníme jen z větší poloviny. Pečeme 25 minut při teplotě 170 stupňů. Po vychladnutí ozdobíme čokoládovou polevou.
Foto: Tereza Habešová
Citrónové muffiny
Na 10 muffinů potřebujeme:
1 hrnek polohrubé mouky
půlku prášku do pečiva
půlku vanilkového cukru
špetku soli
1 vejce
půlku hrnku vlažného mléka
2 lžíce oleje
4 lžíce cukru
kůru a šťávu z jednoho citrónu
Na polevu potřebujeme:
šťávu z 1 citrónu
cca 4 lžíce moučkového cukru
Do jedné misky prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme vanilkový cukr a špetku soli. V druhé misce smícháme vejce, mléko, olej, cukr, šťávu a kůru z citrónu. Obě směsi smícháme dohromady a nalijeme do zdvojených papírových košíčků. Košíčky naplníme jen z větší poloviny, aby těsto během pečení nepřeteklo. Pečeme 25 minut při teplotě 170 stupňů.
Zatímco se muffiny pečou v troubě, připravíme si citrónovou polevu. Z umytého citrónu vymačkáme šťávu, přidáme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Množství cukru závisí na velikosti citrónu. Vychladlé muffiny potřeme polevou a necháme ztuhnout.
Foto: Tereza Habešová
Oříškové muffiny s kokosem
Na 10 muffinů potřebujeme:
1 hrnek polohrubé mouky
půlku prášku do pečiva
půlku vanilkového cukru
špetku soli
50 g nahrubo namletých lískových oříšků
1 vejce
půlku hrnku vlažného mléka
2 lžíce oleje
4 lžíce cukru
bílou čokoládu na polevu
Do jedné misky prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme vanilkový cukr, špetku soli a lískové oříšky. V druhé misce smícháme vejce, mléko, olej a cukr. Obě směsi smícháme dohromady a vzniklé těsto nalijeme do dvojitých papírových košíčků. Pečeme 25 minut při 170 stupních. Vychladlé muffiny potřeme polevou a namáčíme do kokosu.
Foto: Tereza Habešová
Karamelové muffiny
Na 10 muffinů potřebujeme:
1 hrnek polohrubé mouky
půlku prášku do pečiva
půlku vanilkového cukru
špetku soli
1 vejce
půlku hrnku vlažného mléka
2 lžíce oleje
4 lžíce cukru
bílou čokoládu na polevu
sáček arizonek
Na karamel potřebujeme:
25 g krystalového cukru
2 lžíce vody
30 ml smetany
Nejprve uděláme karamel. Do malého hrnce dáme cukr s vodou a přivedeme k varu. Karamel musí chytit zlatou barvu, dáváme pozor, aby se nespálil. Hrnec s karamelem odstavíme a za stálého míchání přiléváme smetanu, poté znovu 1 až 2 minuty vaříme. Karamel vylijeme na pečicí papír a necháme zatuhnout.
Do jedné misky prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme vanilkový cukr, špetku soli a nakrájený karamel. V druhé misce smícháme vejce, mléko, olej a cukr. Obě směsi smícháme a vzniklé těsto nalijeme do dvojitých papírových košíčků. Pečeme 25 minut při teplotě 170 stupňů. Vychladlé muffiny potřeme uprostřed polevou a namáčíme do arizonek.
Foto: Tereza Habešová