Zpestřete svůj silvestrovský večírek originálními i klasickými drinky a staňte se tak obdivovaným hostitelem.
Poslední večer v roce je charakteristický výraznými barvami. Ty se promítnou nejen ve výzdobě večírku, ale také v nápojích. Vybrala jsem pro vás pár koktejlů, které jsou jednoduché na přípravu, ale svým vzhledem určitě každého zaujmou.
Novoroční punč
Tuhle dobrotu jistě neodmítnou hosté, kteří k vám přijdou vymrzlí. Tento nápoj je zaručeně zahřeje a navodí příjemnou atmosféru.
Na 4 sklenice punče budete potřebovat:
3,5 dl vody nebo slabého čaje
100 g cukru
1 a půl pomeranče
půl citronu
1 ks hřebíčku
kousek celé skořice
1 dl rumu
2,5 dl červeného vína
Nejdříve si do hrnce dáme vodu nebo čaj, nastrouhanou pomerančovou a citronovou kůru, cukr, hřebíček a skořici a necháme 5 minut vařit. Poté směs scedíme do jiné nádoby, přidáme víno a znovu necháme projít varem.

Originální drink pro výjimečnou příležitost, Zdroj: sxc.hu
Pak hrnec odstavíme, přidáme šťávu z pomeranče a citronu, rum a vše zamícháme. Punč podáváme v nahřátých sklenicích.
Sváteční bowle
Pro ty, kteří mají rádi osvěžující drinky je pomerančová bowle jako stvořená.
Co budete potřebovat:
400 g kompotovaných broskví
1 malý grapefruit
2 pomeranče
200 g kompotových višní
100 g pískového cukru
300 ml koňaku nebo rumu
1 l bílého vína
750 ml sektu
asi 10 kostek ledu
Do skleněné nádoby nakrájíme na kousky broskve, oloupaný grapefruit a pomeranče, přidáme višně, posypeme cukrem a zalijeme koňakem nebo rumem. Přikryjeme pokličkou, schováme do chladu a necháme odležet nejlépe do druhého dne.
Další den směs zalijeme bílým vínem. Před podáváním dáme led do sklenic, pak nalijeme bowli asi do dvou třetin sklenice a zbytek dolijeme sektem. Podáváme ve skleničkách s oušky a se lžičkou či napichovátkem, aby hosté nemuseli lovit kousky ovoce prsty.
Je libo něco tvrdšího?
Pro ty, kteří si libují v tvrdším alkoholu tady mám také pár tipů na koktejly, které zalichotí nejen vašim chuťovým pohárkům ale i zraku.
Ginfizz
5 cl ginu
4 cl citronové šťávy
20 g moučkového cukru
5 cl sodovky
drcený led
polovina plátku citronu na ozdobení
Do šejkru dáme všechny ingredience (kromě citronového plátku a sodovky) a vše dobře promícháme. Přecedíme do vyšší sklenice, dolijeme vychlazenou sodovkou, ozdobíme plátkem citronu a podáváme s brčkem.
Alpský ledovec
8-10 kostek ledu
5 cl bílého rumu
1 lžičku moučkového cukru
šťávu z půlky citronu
polovinu plátku citronu a kousek ananasu na ozdobení
Do mixéru si dáme kostky ledu, rum, moučkový cukr a citronovou šťávu. Mixovat začneme na prvním stupni a po chvíli zvýšíme výkon. Ledovou tříšť podáváme ve sklenici ozdobené plátkem citronu a kouskem ananasu a se slámkou.
Cosmopolitan:
4 cl vodky
4 cl Cointreau
2 cl brusinkového džusu
kapka limetkové šťávy
Příprava tohoto koktejlu je velmi jednoduchá. Všechny přísady spolu s ledovou drtí dáme do šejkru a pořádně protřepeme. Podáváme ve speciálních skleničkách, které můžeme ozdobit plátkem limetky.
Z těchto nápojů si určitě každý vybere. Na svém večírku nemusíte mít všechny, stačí si vybrat jeden nebo dva a nakoupit dostatečné zásoby potřebných surovin, abyste nebyli už před půlnocí na suchu. Tyto drinky totiž mají zaručený úspěch!