Ač se to někomu může zdát divné, je vhodné podávat vaječnou pomazánku k jídlu i v letních měsících. Působí osvěživě, protože se podává studená, není složitá, protože se skládá pouze z několika málo surovin, a je rychlá na přípravu, což ocení hlavně ti, kteří nechtějí ukrajovat mnoho času z letních radovánek na vaření v kuchyni.

Vaječná pomazánka s chlebem, přizdobená okurkou a paprikou, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz
Ingredience pro 4 až 5 porcí:
4 vejce
3 středně velké kyselé okurky
120 g šunky v celku
150 g majonézy
soli špetka
pepře špetka

Základní ingredience vaječné pomazánky, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz
Na prstech jedné ruky
Na prstech jedné ruky je možné spočítat ingredience potřebné k přípravě vaječné pomazánky. Základní surovinou je vejce natvrdo vařené, které hraje hlavní roli v názvu oné dobré krmě, což je vlastně samozřejmě pochopitelné. Nebýt vejce, nebylo by vaječné pomazánky. Ještě že jej máme! Ten, kdo vejci nedůvěřuje, nechť si přečte článek „Složení vejce, máme se ho bát?“

Vejce nadrobno nakrájené, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz
Dalším prvkem je nakládaná kyselá okurka. Ta dodá pomazánce vcelku příjemnou chuť. Předposlední surovinou je jemná šunka v celku. Její přítomnost obohatí pokrm o masitou složku, byť v ochuzené formě, a co si budeme povídat, maso je maso a jeho bílkovina je pro naše tělo nepostradatelná. Poslední důležitou přísadou je majonéza. Na značce nezáleží, ať si každý vybere tu, která mu chutná nejlépe. Majonéza učiní vaječnou pomazánku snadno roztíratelnou a vcelku chutnou, kdo ale bude cítit potřebu ji dochutit, může použít pepře a soli.

Jemně strouhaná kyselá okurka, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz
Strouhání, krájení, míchání
Takto jednoduše by se dal popsat celý výrobní postup, ale i detaily jsou důležité. Oloupané, natvrdo uvařené vejce (10 – 12 minut v osolené vodě), nakrájíme na drobné kostičky, nebo jej lze jemně nastrouhat na struhadle. K takto upravenému vejci se přidá jemně nastrouhaná kyselá okurka a jemně nakrájená či nastrouhaná šunka.

Šunka jemně krájená, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz
Nakonec patří majonéza. Vzniklou směs je třeba důkladně promíchat a podle potřeby dochutit solí nebo pepřem. Celková doba přípravy nepřesahuje 30 minut. Vaječnou pomazánku je možné použít na všechny nesladké druhy pečiva a přizdobit rajčetem, paprikou, okurkou či jinou zeleninou, kterou lze najít na letní zahradě. Přeji dobrou chuť.