Menu
TOPZINE.cz

Recept: Těsto na sladké palačinky s tvarohem

Tento moučník si ale stejně tak můžete vychutnat s marmeládou, jogurtem, čokoládou, nutelou, šlehačkou nebo třeba i naslano. Díky nesladkému těstu se vám nabízí velmi široká paleta možností.

Palačinky s tvarohem, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Hned na úvod přiznávám, že jsem recept našla v časopise Chef Gurmán, kde jej prozradil jeden maďarský kuchař. Vždycky, když dělám palačinky, mu v duchu blahořečím a nechávám si chutnat na jeho zdraví.

Těsto na palačinky:
2 vejce
500 ml mléka
50 ml rumu
350 g hladké mouky
špetka soli

Náplň do palačinek:
150 g zakysané smetany
300 g měkkého tvarohu
100 g moučkového cukru
1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry

Ilustrační foto, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Recept na palačinky trochu jinak

Těsto se dělá téměř vždy stejně. Liší se jen ingrediencemi. Nenechte se vyděsit, že do dnešního receptu nedáváme cukr. Opravdu to později není vůbec poznat! Všechny možné náplně jsou sladké samy o sobě až až.

Začnete tedy tím, že do mísy rozklepnete dvě vajíčka a lehce je metličkou prošleháte. Přilejete k nim mléko s rumem a opět promícháte. Nakonec přidáte mouku se špetkou soli a důkladně vymícháte.

Těsto by mělo být řídké, ale ne příliš. Když jej zkusíte lít, mělo by tvořit souvislý pramínek, který se netrhá, ani neteče vodnatě. Pokud se vám zdá moc tekuté, přidejte mouku. V opačném případě mléko.

Ilustrační foto, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Pravděpodobné ale je, že správnou hustotu vyladíte někdy kolem smažení třetí palačinky. Nepodarky potom můžete beztrestně nepozorovaně sníst jako prototyp.

Smažení palačinek je věc tréninku

Ať už smažíte na oleji, nebo na sádle, mělo by být na pánvi co nejméně tuku. Ideální situace je, když ji potřete mašlovačkou. Ty obyčejné se ale působením horkého nádobí seškvařují, tudíž je opatrnost na místě.

Na rozpálenou pánev potom už jenom vlejete odpovídající množství těsta. Na jednu pánev obyčejně jeden šufánek. Pokud ale vlastníte příliš malou, nebo naopak velkou nádobu, přizpůsobte si množství svým možnostem.

Pánev chytnete za rukojeť a krouživými pohyby ve vzduchu na ní těsto dokonale rozprostřete do stran. Tady si také ověříte, jestli vám hustota těsta vyhovuje.

Palačinky, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Polotovar nyní smažíte asi tři minuty po každé straně, až se začnou tvořit zlatavé mapky. Obracet můžete buď profíkovsky ve vzduchu – to v případě, že máte dostatek prostoru a protipožární opatření, nebo jednoduše zasunutím obracečky pod palačinku a šikovným obracecím manévrem. Trénink dělá mistra.

Tvarohová náplň zabere jen pár minut

Náplň si v klidu připravíte při smažení prvních palačinek. Jenom totiž jednoduše do hlubší nádoby nalejete a nasypete všechny předepsané potraviny a buď ručně, nebo ručním mixérem je vyšleháte do hladké hmoty.

Tvarohová náplň do palačinek, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Palačinku na závěr libovolně potřete náplní, smotáte a podáváte posypané moučkovým cukrem. Výborné jsou také ještě s ovocem a se zmrzlinou. Chutím se meze nekladou!

Dobrou chuť!

Pramen: Chef Gurmán

Ohodnoťte tento recept:
5
Právě čtete

Recept: Těsto na sladké palačinky s tvarohem