Využijte sezónní zeleninu a vyzkoušejte lahodnou specialitu francouzského venkova. Lehké a chutné jídlo vás překvapí svojí jednoduchostí a ocení ho i vegetariáni.
Provensálská specialita ratatouille (ratatuj) pochází z města Nice a v překladu znamená blaf. Zeleninové jídlo mimořádné chuti, ale nevalného vzhledu si především ve své francouzské domovině získalo nesmrtelnou oblibu. Dalo by se přirovnat k našemu leču, ale jeho složení se značně liší.
Ratatouille se výborně hodí jako příloha ke grilovanému masu nebo jako samostatné jídlo doplněné čerstvou bagetou a sklenkou bílého vína.
Ingredience:
1 větší lilek
1 větší cuketa
2 zralá rajčata
2 červené papriky
4 stroužky česneku
olivový olej
2 cibule
svazeček čerstvého rozmarýnu
snítka čerstvého tymiánu
čerstvě mletý pepř
sůl
Lilek, cibuli, rajčata a cuketu nakrájejte na kostičky, papriky na slabé proužky a česnek na jemné plátky.
Na pánvi rozpalte olivový olej, osmahněte cibuli, papriky a rajčata a společně duste asi 10 minut. Pak přidejte cukety, vyplakaný lilek, plátky česneku, sůl, pepř a bylinky a vše nechte dusit dalších 20 minut.
Ze změklé zeleniny se vydusí šťáva a všechny vůně léta se spojí v jeden chutný celek.
Ratatouille můžete podávat za tepla a za studena, jako hlavní chod i přílohu.
Tip! Pro ještě lepší chuť můžete ratatouille posypat parmezánem.