Menu
TOPZINE.cz

Recept na zeleninové ratatouille. Ochutnejte provensálskou specialitu

Využijte sezónní zeleninu a vyzkoušejte lahodnou specialitu francouzského venkova. Lehké a chutné jídlo vás překvapí svojí jednoduchostí a ocení ho i vegetariáni.

Provensálská specialita ratatouille (ratatuj) pochází z města Nice a v překladu znamená blaf. Zeleninové jídlo mimořádné chuti, ale nevalného vzhledu si především ve své francouzské domovině získalo nesmrtelnou oblibu. Dalo by se přirovnat k našemu leču, ale jeho složení se značně liší.

Ratatouille se výborně hodí jako příloha ke grilovanému masu nebo jako samostatné jídlo doplněné čerstvou bagetou a sklenkou bílého vína.

Ingredience:
1 větší lilek
1 větší cuketa
2 zralá rajčata
2 červené papriky
4 stroužky česneku
olivový olej
2 cibule
svazeček čerstvého rozmarýnu
snítka čerstvého tymiánu
čerstvě mletý pepř
sůl

Lilek, cibuli, rajčata a cuketu nakrájejte na kostičky, papriky na slabé proužky a česnek na jemné plátky.

Na pánvi rozpalte olivový olej, osmahněte cibuli, papriky a rajčata a společně duste asi 10 minut. Pak přidejte cukety, vyplakaný lilek, plátky česneku, sůl, pepř a bylinky a vše nechte dusit dalších 20 minut.

Ze změklé zeleniny se vydusí šťáva a všechny vůně léta se spojí v jeden chutný celek.

Ratatouille můžete podávat za tepla a za studena, jako hlavní chod i přílohu.

Tip! Pro ještě lepší chuť můžete ratatouille posypat parmezánem.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recept na zeleninové ratatouille. Ochutnejte provensálskou specialitu