Menu
TOPZINE.cz

Recept na zdravý oběd: Fit ryba

Je to ryba připravená lehkým nekalorickým způsobem, chuťově jemná, lehce stravitelná, a proto vhodným pokrmem za horkých letních dnů, které je snad možné ještě očekávat. Často chutná i nerybožravcům, což je další velkou výhodou takto připraveného pokrmu. Navíc se může jednat o rybí alternativu na štědrovečerní tabuli u těch, již neradi zůstávají u tradičního smaženého kapra.

Porce fit ryby s vařeným bramborem, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz

Ingredience pro 3 porce:

3 rybí filety bez kosti (například pangasius)

1 žlutá paprika

1 zelená paprika

1 rajče

špetka soli

špetka pepře

3 cl oleje nebo jiného tuku

Ingredience

V jednoduchosti je síla a i u tohoto jídla je tomu nejinak, i když připouštím, že existují výjimky potvrzující pravidlo.

Právě jednoduchá kombinace celkem šesti přísad v tomto případě vytváří chutný a osvěžující pokrm. Bohužel musím připustit, že ne vždy chutná lidem, kteří nemají v lásce zeleninové lečo. Základním prvkem pokrmu, který jsem nazval Fit ryba, je samozřejmě ryba.

Nejvhodnější je již nějaký připravený polotovar, jako jsou například filety ze žraločka sumčího (mnohem známější jako pangasius) nebo filety z tresky. Lidem, kteří nemají rádi chuť ryby, spíše doporučuji právě žraločka sumčího, neboť ten po rybě skoro vůbec nechutná.

Dalším prvkem je paprika. Ta by měla být sladká a vícebarevná, ale kdo si potrpí na ostřejší jídlo, může použít klidně nějaký ten pálivý kousek. Barva papriky by měla být nejlépe žlutá a zelená, aby jídlo vypadalo pestře a chutně. Rajče dodá pokrmu trochu červené barvy, sůl a pepř chuť, na kterou je většina Středoevropanů zvyklá, a v troše oleje se rozpustí vitamíny rozpustné v tucích.

Fit rybou jen tak někdo nepohrdne, Foto: Horymir Hora, Topzine.cz

Výrobní postup

Nyní na řadu přichází ona jednoduchost, o které byla již řeč. Jemně osolené a opepřené rybí filety, které mohou být i zmrzlé, se dají péct na uzavřený pekáč při teplotě 150 °C, přibližně na dobu 18 minut. Tato doba je vhodná k nakrájení paprik a rajčat na kolečka.

Je třeba obě nakrájené zeleniny ponechávat odděleně, neboť se k rybě nevkládají ve stejnou dobu. Po uplynutí oněch přibližných 18 minut je čas k rybě přidat na kolečka nakrájenou papriku, kterou na pekáči jemně osolíme a opepříme. Po cca pěti minutách společného pečení přicházejí na scénu na kolečka nakrájená rajčata, která po přidání opět jemně opepříme a osolíme.

Po dalších pěti minutách by měl být pokrm hotov.

Správně nakrájená zelenina k rybe, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz

Celková doba přípravy se pohybuje do 30 minut, ale nelze vyloučit i delší v závislosti na zručnosti odvážlivce, který tento recept bude zkoušet.

Nejvhodnější přílohou k této úpravě ryby jsou brambory připravené nejrůznějšími způsoby. Hotovou porci lze podle libosti přichutit tatarskou omáčkou nebo různými dresinky. Přeji dobrou chuť.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recept na zdravý oběd: Fit ryba