Víme, že navštěvování fastfoodu je nezdravé. Že stravování se hamburgery je nezdravé. Víme, že nám hamburgery chutnají, ale vůle a rozum říká ne. Víme ale, že se můžeme zavděčit mlsnému jazýčku tím, že si připravíme svůj domácí hamburger?

Foto: Barbora Šetenová, Topzine.cz
Jak se zpívá v současném českém hitu, fast food mluví o potravinách, ale dává nám méněcennost. Připravme si tedy takovou fastfoodovou hostinu, která bude podle našich představ, která bude zdravá i chutná, ale bude jen z toho, co si sami nakoupíme a vybereme. Záleží jen na nás, jakou hodnotu domácímu hamburgeru dáme.
Nevšednost vyhrává
Výběr pečiva, který nám bude dnem i střechou připravovaného jídla, je v dnešním sortimentu pekáren jednoduchý a hlavně si můžeme splnit svou fantazii.
Existují speciální bulky, které jsou určeny přímo k výrobě hamburgerů, ale při důkladném prozkoumání pekárny najdeme i housky a bulky, které nemusejí být vždy z oddílu bílého pečiva. Dodat chuť výběrem sezamových, dýňových nebo slunečnicových housek je příjemná změna. Měli bychom však vždy dávat pozor na dostatečnou velikost.
I maso najdeme v obchodech již přímo určené pro hamburgery, opět ale můžeme vyzrát na obecnou jednoduchost a masovou výplň si dotvořit. Již bylinky a koření přidají jemnost, ale zajímavé je i kuřecí maso potřené nivou či taveným sýrem a usmažené dozlatova.
Příloha by měla zářit barevností. Rudá rajčata, čerstvě zelená okurka – salátová i kyselá, žluté papriky, které přidají nejen barvu, ale i netradiční chuť. Neměla by chybět ani cibule! Zajímavým zpestřením je i kukuřice a čínské zelí.

Foto: Barbora Šetenová, Topzine.cz
Majonéza a tatarka je nejtučnější a nejméně zdravou částí hamburgeru, kvůli kterým si jej často nedáváme. Náhradou může být bylinkové nebo jiné pomazánkové máslo či sýr, kterým potřeme pečivo. Zeleninu pak zlepšíme domácím dresinkem. Chuť a zdraví je jen na vaší fantazii!
Recpt na chutný domácí hamburger
Potřebujeme:
– větší sezamové bulky
– kuřecí řízky
– rajče, žlutá i zelená paprika, salátová okurka, konzervovaná kukuřice
– mozzarella
– čerstvá bazalka
– pomazánkové máslo
– plátkový sýr
– čínské zelí
Bulky rozkrojíme a pomažeme pomazánkovým máslem, vložíme list čínského zelí, nakrájené rajče, papriky, okurku a kukuřici. Mozzarellu nastrouháme a smícháme s bazalkou, zakápneme olivovým olejem.
Kuřecí řízek rozklepeme a pečeme dozlatova, ke konci necháme na řízku roztavit plátkový sýr. Zlatavý řízek vložíme mezi zeleninu a pečivo a zasypeme nastrouhanou mozzarellou s bazalkou.