Zdobení perníčků k Vánocům neodmyslitelně patří. Je to nostalgická vzpomínka na bezstarostné dětství, která se předává z generace na generaci. Pojďme si zavzpomínat a popustit uzdu své fantazii.

Talíř ozdobených perníčků, Foto: Veronika Hricková, Topzine.cz
Perník znali lidé již v době, kdy znali med, mouku a oheň. Nejstarší perník se u nás pekl už v 15. století, byl to perník tlačený do forem.
Dnešní vykrajované medové perníčky jsou mnohem mladší. Patří tradičně k jarmarkům a poutím, ale neodmyslitelně i k Velikonocům a hlavně Vánocům.
Na perníčky potřebujeme:
400g hladké mouky
140g moučkového cukru
125g másla
2 vejce
2 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
3 lžičky perníkového koření
žloutek na potření
Prosátou mouky vypracujeme společně s ostatními ingrediencemi, dokud nám nevznikne pevné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme alespoň do rána odležet.

Medové perníčky připravené ke zdobení
Druhý den rozválíme těsto a vykrajujeme tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C, dokud perníčky nezezlátnou. Na závěr ještě teplé potřeme žloutkem pro lesk.
Připravíme si polevy a ingredience na zdobení. Každý může použít to, co uzná za vhodné – fantazii se meze nekladou.
Na bílkovou polevu potřebujeme:
1 bílek
moučkový cukr
Na růžovou polevu potřebujeme:
3 lžíce malinového sirupu
moučkový cukr
1 lžíce horké vody
Na zelenou polevu potřebujeme:
3 lžíce sirupu z kiwi
moučkový cukr
1 lžíce horké vody
Moučkový cukr proséváme, aby nevytvořil hrudky, a přidáváme ho do polev, dokud nemá poleva správnou konzistenci. Snadno zkontrolujeme polevu, když kápneme polevu na linku.

Polevy a ozdoby
Pokud kapka drží svůj tvar, je poleva hotová. Pokud se nám však zdá, že je poleva moc hustá a bude se s ní špatně pracovat, rozředíme ji citrónovou šťávou.
Dobrou zábavu.
