Oslňte své přátele letním obědem či večeří. Připravte si výborné italské pesto z čerstvé bazalky a smíchejte ho se špagetami. Toto báječné jídlo je lehké a vás přitom zasytí na dlouhou dobu.

Překvapte své přátele domácím pestem! Foto: Alena Menšíková, TOPZINE.cz
Italské pesto je velmi jednoduché na přípravu. Samozřejmě ho můžete koupit v obchodě již hotové, ale čerstvě připravené pesto je přece mnohem atraktivnější pro všechny u stolu.
Špagety můžete připravit klasickým způsobem. Dejte je vařit do vroucí vody na 6 až 8 minut, aby byly al dente, tedy ne úplně měkké, ale trochu tvrdé – na skus. Více energie budete muset vložit do výroby pesta.
Na pesto budete potřebovat:
50 ml olivového oleje extra virgine
2 až 3 stroužky česneku
2 až 3 hrsti čerstvé bazalky
půl lžičky mořské soli
3 až 4 lžíce parmezánu
Lístky bazalky omyjte, osušte a nakrájejte na malé kousky. Přidejte sůl a olivový olej a všechno smíchejte dohromady. Stroužky česneku rozetřete a přidejte ke směsi. Vše pořádně rozmělněte nebo rozmixujte v mixéru.
Nakonec přidejte do směsi nastrouhaný parmezán. Pokud parmezán nemáte, můžete ho nahradit tzv. českým parmezánem nebo klasickým eidamem. A vaše domácí bazalkové pesto je hotové! Stačí ho už jen dát na špagety.