Mořské ryby se u se u českých jedlíků těší stále větší oblibě. Naučte se připravovat gurmány vyhledávaného tuňáka sashimi.

Už vás nudí běžný tuňákový salát? Zkuste náš recept Foto: Petra Prokopová, Topzine.cz
Mezi ty dražší mořské ryby patří bezpochyby tuňák. A to ne ledajaký, ale tuňák sashimi (čti sašimi). Jedná se o opravdovou lahůdku. Když už do něj ale investujeme, nebudeme rozhodně litovat. Tuňák sashimi má totiž vynikající maso, které se používá nejen na přípravu sushi, ale je vhodné i pro tepelnou úpravu. Jeden z receptů si teď prozradíme.
Vynecháme ale teplou kuchyni a rozhodneme se pro salát, ve kterém skvělá chuť tuňáka sashimi ještě více vynikne. Ledový nebo hlávkový salát natrháme do mísy, zakápneme ho olivovým olejem a lehce osolíme, přidáme nakrájenou papriku, rajče, okurku, popřípadě jiné suroviny dle individuální chuti, vše promícháme a necháme chvilku odležet. Mezitím si připravíme rybu. Tuňáka nakrájíme na větší hranolky, lehce osolíme a z každé strany krátce osmažíme (asi minutu) na pánvi. Tím se maso po povrchu zatáhne, ale uvnitř zůstane syrové. Poté maso vyjmeme z pánve a ostrým nožem lehce krájíme na plátky.
A dokončujeme smetanou či dresingem
Připravenou zeleninu vložíme do mísy, poklademe ji tuňákovými plátky a na ně položíme natvrdo uvařená a nakrájená vejce. Vše přelijeme zakysanou smetanou nebo lehkým dresingem.
Jsou lidé, kterým může vadit syrová ryba. Dokonce hosté v restauracích, kteří si takový salát objednají, bývají napůl syrovým rybím masem nemile překvapeni. Nutno ovšem říct, že tato příprava je záměrná. Tuňák sashimi má maso výjimečné kvality, u kterého se nemusíme bát konzumace v syrovém stavu. Právě proto je jeho maso používáno na přípravu oblíbeného japonského jídla – sushi, a jen pravý gurmán dovede vynikající chuť tuňáka sashimi v syrovém stavu ocenit.