Kulajda je hustá polévka, typická pro Jižní Čechy, a receptů na ni je nespočet. V žádném z nich ale nechybí houby, brambory a kopr. Ve studených lednových dnech Kulajda krásně zahřeje a svou sytostí hravě nahradí hlavní jídlo.
Kulajda je jednoduchá polévka, kterou můžete uvařit i s minimem zkušeností a zásob v ledničce. Houby můžete použít čerstvé i sušené, polohříbky i pravé hřiby – podle druhu hub bude polévka chutnat jinak, ale pokaždé skvěle!
Ingredience (4 až 5 osob)
30 g sušených hub (nebo 300 g čerstvých)
1 ½ l vody
4 velké brambory
200 ml 12% smetany
30 g hladké mouky
nasekaný kopr
1 vejce
ocet
Houby vložte do velkého hrnce s vodou, solí a kmínem a pod pokličkou vařte cca půl hodiny (sušené houby před vařením na chvíli namočte do studené vody).
Poctivá kulajda voní po houbách a kopru. Pochutnejte si na výborné krémové polévce
Poté přidejte na malé kostičky nakrájené brambory. Když jsou brambory téměř měkké, rozmíchejte v hrnku mouku se smetanou a pomalu vlijte do polévky.
Přidejte sekaný kopr a 2 lžíce octa. Vajíčka rozšlehejte a pomalu vlijte do polévky.
Tip! Do polévky můžete použít také zakysanou smetanu, poté stačí přidat cca půl lžíce octa. Kulajdu můžete připravit také se ztracenými vejci.