Menu
TOPZINE.cz

Recept na pravou bramboračku. Připravte si tuhle sytou polévku

Také jste příznivci polévek? Poctivých polévek, které jsou jako od babičky? Pak je pro vás bramboračka ideální. Zahřejete se, najíte a zároveň uhasíte i žízeň.

 

Bramborová polévka patří k tradičním českým jídlům. Vaří se snad v každé domácnosti. Existuje ale mnoho receptů, jak tuto výbornou polévku připravit. Recept, který zde vidíte se přenáší z generace na generaci. Vařila ji babička mé babičky a teď ji vařím já.

Co budete potřebovat:

kořenová zelenina: ½ celeru, mrkev, petržel
zelenina: květák, brokolice, kedlubna, růžičková kapusta
houby
5 středních brambor
na jíšku: máslo, polohrubá mouka
koření: sůl, pepř, kmín, 3 nová koření, 2 bobkové listy, libeček, sladká paprika, majoránka
česnek

Do hrnce dáme 1 l vody, sůl, kmín a nové koření. Promícháme a přidáme na kostičky pokrájenou zeleninu a brambory. Ingredience necháme projít varem, poté ztlumíme a vaříme cca 30 minut.

Poctivá kulajda voní po houbách a kopru. Pochutnejte si na výborné krémové polévce

Mezitím si připravíme jíšku. Necháme rozehřát ¼ másla a přidáme 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky. Stále mícháme na mírném plameni, až nám směs zrůžoví.

Když je jíška hotová, přidáváme ji opatrně po lžicích do polévky. Opět vše vaříme cca 30 minut a nezapomínáme občas promíchat.

FOTO: Domácí bramboračka

Hotová bramboračka

Nakonec přidáme pepř, sladkou papriku, 1 lžičku majoránky, 1 prolisovaný měsíček česneku a popřípadě ještě sůl. Vše podle naší chuti. Polévku necháme ještě chvíli povařit a pak už můžeme podávat na stůl.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recept na pravou bramboračku. Připravte si tuhle sytou polévku