Také jste příznivci polévek? Poctivých polévek, které jsou jako od babičky? Pak je pro vás bramboračka ideální. Zahřejete se, najíte a zároveň uhasíte i žízeň.
Bramborová polévka patří k tradičním českým jídlům. Vaří se snad v každé domácnosti. Existuje ale mnoho receptů, jak tuto výbornou polévku připravit. Recept, který zde vidíte se přenáší z generace na generaci. Vařila ji babička mé babičky a teď ji vařím já.
Co budete potřebovat:
kořenová zelenina: ½ celeru, mrkev, petržel
zelenina: květák, brokolice, kedlubna, růžičková kapusta
houby
5 středních brambor
na jíšku: máslo, polohrubá mouka
koření: sůl, pepř, kmín, 3 nová koření, 2 bobkové listy, libeček, sladká paprika, majoránka
česnek
Do hrnce dáme 1 l vody, sůl, kmín a nové koření. Promícháme a přidáme na kostičky pokrájenou zeleninu a brambory. Ingredience necháme projít varem, poté ztlumíme a vaříme cca 30 minut.
Poctivá kulajda voní po houbách a kopru. Pochutnejte si na výborné krémové polévce
Mezitím si připravíme jíšku. Necháme rozehřát ¼ másla a přidáme 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky. Stále mícháme na mírném plameni, až nám směs zrůžoví.
Když je jíška hotová, přidáváme ji opatrně po lžicích do polévky. Opět vše vaříme cca 30 minut a nezapomínáme občas promíchat.

Hotová bramboračka
Nakonec přidáme pepř, sladkou papriku, 1 lžičku majoránky, 1 prolisovaný měsíček česneku a popřípadě ještě sůl. Vše podle naší chuti. Polévku necháme ještě chvíli povařit a pak už můžeme podávat na stůl.