Ještě stále nevíte, čím si zpříjemnit Valentýna a překvapit svého milého či svou milou? Už nehledejte, tento jednoduchý a originální recept vás nadchne a váš byt se na chvíli promění v soukromou italskou cukrárnu jen pro dva.

Panna cotta s omáčkou z lesních plodů, Foto: Veronika Hricková, TOPZINE.cz
Panna Cotta je tradiční italský smetanový dezert. Přeložíme-li název z italštiny, získáme jednoduché pojmenování – vařená smetana. Slavný dezert pochází ze severozápadu Itálie, z oblasti jménem Piemont.
Ingredience
500 ml smetany (minimálně 33%)
40 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk
2 lžíce jemně mleté želatiny
Ovocná omáčka
200 g čerstvého nebo mraženého ovoce
cukr podle chuti
Do mísy dáme 2 lžíce vody a nasypeme želatinu. Necháme 5 minut stát, aby želatina vodu absorbovala. Menší mističky (o průměru asi 125 ml) velmi jemně vymažeme olejem.
Smetanu vlijeme do kastrůlku a společně s cukrem zahříváme na středním plameni. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a semínka z něj přidáme do kastrůlku. Za občasného promíchání necháme přijít k varu. Přidáme želatinu a 1 až 2 minuty povaříme, aby se želatina rozpustila.
Hotovou směs vlijeme do připravených mističek a dáme minimálně na 4 až 6 hodin chladit. V kastrůlku si připravíme ovocnou polevu. Ovoce dle vašeho výběru (my jsme použili směs lesního ovoce) zalijeme dvěma lžícemi vody, přidáme malé množství cukru a přivedeme k varu.
Panna cottu vyndáme z chladničky 5 minut před podáváním a servírujeme s připravenou ovocnou směsí, která může být buď horká nebo také vychlazená.
Tip! Panna cottu můžeme podávat i politou rozehřátou čokoládou nebo karamelovou polevou.
Přejeme dobrou chuť a krásně stráveného Valentýna.