Pokud si nevíte rady, co si počít s jablky, která se vám doma nahromadila, a klasický štrúdl se vám již omrzel, vyzkoušejte tento jablečný koláč. Chuť jablek vám připomene léto, zatímco náznak perníku a skořice vás naladí na zimní období.
Vyzkoušejte koláč, který vypadá opravdu efektně a zároveň není vůbec složitý.
Ingredience na obrácený jablečný koláč:
- 2 lžíce třtinového cukru
- 110 g másla
- 4 jablka
- citronová šťáva z půlky citronu
- 4 vejce
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 prášek do perníku
- 150 ml mléka
- lžička skořice
Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, poté je zakápneme citronovou šťávou. Nachystáme si koláčovou formu a vyložíme ji pečícím papírem, který vymažeme máslem a vysypeme 2 lžícemi třtinového cukru. Zbylé máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem a důkladně vymícháme se 4 žloutky v ucelenou hmotu. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do perníku a přidáme mléko, opět promícháme.
Z bílků vyšleháme sníh a přidáme k ostatním surovinám na těsto. Na připravený plech vysypeme nakrájená jablka a na ně navrstvíme těsto.
Pečeme v troubě na 180 °C přibližně 45 minut. Po vytažení z trouby koláč vyklopíme z formy a poprášíme skořicí. Až koláč zchladne, můžeme servírovat.