Nestíháte před Vánoci nakoupit dárky a ještě péct cukroví? Vyzkoušejte recepty na tyto nepečené kuličky. Jejich příprava je snadná, a přitom chutnají skvěle!
Kuličky se skládají většinou z několika základních surovin a vytvarovat je a obalit v kakau, sušenkách a kokosu vám zabere minimum času.
Příprava koulí je blesková, stejně tak jejich konzumace. Udělějte raději dvojitou dávku!
Sušenkové kuličky (cca 40 ks)
200 g sušenek podle chuti (např. máslové a kakaové)
1 plechovka kondenzovaného mléka (salko)
holandské kakao na obalení
Sušenky necháme v původním balení, nebo vložíme do igelitového sáčku a pomocí paličky na maso je roztloukneme na malé kousky (ne na drobečky).
Oddělíme malé množství na obalení kuliček. Smícháme je se salkem a hmotu dáme na půl hodiny do ledničky. Těsto tak lehce ztuhne a tvarování kuliček bude snadnější.
Po vytvarování všechny kuličky obalíme ve zbytku sušenek a v holandském kakau.
Tip! Holandské kakao můžete nahradit instantním kakaem.

Sušenkové koule
Rumové koule připravovaly na Vánoce už naše babičky. Receptů na ně je nespočet, zde je jeden z těch nejlepších.
Rumové koule (cca 40 ks)
80 g másla
240 g moučkového cukru
60 g holandského kakaa
100 g mletých vlašských ořechů
5 lžic rumu
kokos na obalení
Všechny ingredience smícháme a tvarujeme koule, které obalujeme v kokosu. Pokud je těsto řídké, lze jej zahustit strouhankou, nebo přidat více mletých ořechů.

Rumové koule jsou tradičním cukrovím
Skořicovými koulemi uspokojíte všechny mlsné jazýčky. Nepřidává se do nich cukr, a tak mají poctivou, lehce hořkou kakaovou chuť. Obalují se ve voňavé skořici a uprostřed každé z nich se skrývá lískový ořech.
Skořicové koule (cca 40 ks)
150 g celých lískových ořechů
50 g holandského kakaa
100 g másla
50 g mléčné čokolády
rum, nebo rumové aroma podle chuti
100 g lískových ořechů oddělíme a spolu s čokoládou rozmixujeme na moučku. Přidáme máslo, kakao a rum nebo rumové aroma. Vzniklou hmotu dáme ztuhnout do ledničky.
Zhruba po půl hodině těsto vyndáme a tvarujeme kuličky, do kterých balíme zbylá jádra ořechů. Všechny koule obalíme ve skořici.

Skořicové koule ocení i ten největší vánoční gurmán
Tip! Lískové ořechy můžete nahradit mandlemi, nebo kuličkou z marcipánu.
