Masopust je období od Tří králů do Popeleční středy, která ohlašuje začátek čtyřicetidenního půstu. S naším receptem na nadýchané zlatavé koblihy budete mít zaručený úspěch a to nejen v době masopustu.
Koblihy patří do rodiny smažených kousků kynutého těsta, které se připravují po celém světě v různých podobách, vykrajované, polévané čokoládovou nebo cukrovou polevou, plněné nugátem nebo pudinkem.
Náš recept je na klasické české koblihy plněné zavařeninou.
Ingredience:
3 hrnky polohrubé mouky
2 žloutky
3/4 kostky droždí
1 lžička hladké mouky
2 lžíce cukru krupice
2 lžíce másla
3/4 (nebo jeden) hrnek mléka
1 lžíce rumu
špetka soli
džem na plnění koblih
250 ml oleje na smažení
Droždí rozdrobíme do teplého mléka (mělo by být téměř horké, ale tak abychom v něm udrželi prst). Přidáme lžíci cukru a posypeme lžičkou hladké mouky. Necháme kvásek pracovat.
Kvásek je vykynutý, až se začnou objevovat bubliny a začne vonět kysele. Polohrubou mouku smícháme se zbytkem cukru, špetkou soli, rozpuštěným máslem, přidáme rum, žloutky a nakonec i kvásek.
Vypracujeme pružné, vláčné těsto. Podle potřeby můžeme přidat teplé mléko. Lehce posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, je čas koblihy naplnit.
Následující způsob plnění je nejjednodušší a velmi rychlý. Těsto rozválíme na placku silnou asi 1 cm. Skleničkou naznačíme kolečka (těsně vedle sebe, aby nezbylo moc odkrojků). Na polovinu naneseme lžičku marmelády. Více než vrchovatou lžičku nedáváme, jinak by se koblihy dobře nenafoukly.
Recept na originál cheesecake z mascarpone. Zkuste ho třeba s ovocem
Druhou polovinu těsta s naznačenými kolečky bez marmelády položíme na kolečka s marmeládou. Okraje důkladně přitlačíme a skleničkou vykrájíme koblihy. Z odkrojků můžeme udělat uzly, které po osmažení obalíme v cukru se skořicí.
Jak poznáme, že je tuk na smažení koblih správně rozpálený?
Tuk rozpustíme v menším hlubším hrnci nebo fritéze. Připravenost tuku poznáme tak, že po vhození drobku pečiva začne olej prskat. Pozor ale na přepálení oleje – z hrnce stoupá dým a jde cítit nezaměnitelný pach.
Každou koblihu před vložením do oleje ometeme mašlovačkou, aby na ní nebyla mouka a tuk se zbytečně nepřepaloval. Dáváme je horní stranou dolů a smažíme je v hrnci s přiklopenou pokličkou asi 2 minuty.
Pak koblihy opatrně obrátíme a smažíme na druhé straně nepřikryté. Koblihy vyjmeme opatrně děrovanou naběračkou nebo lžící.
Koblihy nesmí být na sebe namačkané, aby měly prostor se zvětšit.