Jednoduchý, variabilní a hřejivý oběd, jehož největší výhodou je fakt, že lze modifikovat podle zásady „co dům dal“. Základem je směs rýže a čočky, která se dá okořenit a dochutit vším, co najdete ve spíži.

Kari se švetskami vnese do vaší kuchyně vůni Indie, Foto: Marcela Nováková, Topzine.cz
Nenechte se odradit zdánlivě nudným jídlem, moje návštěva se po kari olizovala až za ušima. A navíc indický subkontinent v podstatě nic jiného nejí.
Budete potřebovat:
hrnek červené čočky (dá se použít i obyčejná hnědá, ale červená je jemnější)
hrnek rýže (nejlépe druh basmati)
švestky čerstvé i sušené
mrkev
cibule
rozinky
kari a římský kmín
sůl
Uvařte rýži podle návodu, na posledních 5 minut k ní přisypejte červenou čočku. Nakrájejte cibuli na kostičky a oloupanou mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Na oleji opečte cibulku s mrkví. Až cibule zesklovatí, přidejte čočku a rýži. Přidejte nakrájené švestky a rozinky, okořeňte a osolte podle chuti.
Vyzkoušejte i jiné kombinace: např. místo švestek čerstvý ananas.