Chodíte rádi do cukrárny nebo kavárny a vždy vás tam zaujmou neodolatelně vypadající dezerty? Teď si můžete jeden takový dezert udělat sami doma.
Jablka jsou ideálním ovocem pro přípravu sladkých delikates, Zdroj: sxc.hu
Tímto řezem určitě nadchnete každou návštěvu. Moučník zaujme nejen svým vzhledem, ale především výbornou chutí, kterou podtrhne lehká šlehačková náplň. Tak jdeme na to!
Co budete potřebovat:
Piškotové těsto: 4 vejce, 180 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 3/4 kypřícího prášku, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce oleje, mléko dle potřeby (asi 2 dl)
Šlehačková náplň: 3 smetany ke šlehání, 3 ztužovače šlehačky, 2 lžíce pomazánkového másla, 1 vanilkový cukr, moučkový cukr dle chuti
Jablková želatina: 700 g jablek, skořice, 2 práškové směsi na čirou želatinu, 5 dl jablečného džusu
Těsto: Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme moučkový cukr a vyšleháme nadýchanou pěnu. K žloutkové pěně přidáme olej a mléko. Poté přidáváme postupně mouku smíchanou s práškem do pečiva. Do vzniklé směsi opatrně zamícháme tuhý sníh.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu si dáme na plech s pečícím papírem a snažíme se těsto co nejvíce rozetřít, aby bylo po upečení asi 1,5 cm vysoké. Dáme péci na 190 stupňů cca na 10-15 minut. Do druhé poloviny těsta přidáme kakao a postup se opakuje jako se světlou polovinou těsta.
Po vychladnutí položíme korpusy na sebe a ořežeme tak, aby vznikly dvě stejné plochy.
Náplň: Vyšleháme si šlehačku ze tří smetan. Přidáme pomazánkové máslo a cukr.
Na světlý piškot rozetřeme polovinu náplně, přiložíme kakaovým piškotem a na něj naneseme zbytek náplně.
Posypeme skořicí a poklademe oloupanými a na hrubším struhadle nastrouhanými jablky. Opět posypeme skořicí (nešetříme). Z jablečného džusu vytvoříme želatinu a jablka s ní polijeme.
Necháme vychladnout v lednici.