Jablečná sezóna je v plném proudu, ale řekněme si na rovinu, že závin jako tradiční dezert už je trochu ohraný. Proto jsem se rozhodla, že upeču jablečné bochníčky. Zkuste je se mnou!

Jablečné bochníčky, Foto: Alena Menšíková, Topzine.cz
Tímhle sladkým dezertem můžete překvapit sobotní i nedělní návštěvu. Pokud vám tedy zbyde pár kousků na další den.
Co budete potřebovat:
500g polohrubé mouky
120g moučkového cukru
špetka soli
20g droždí
2,5dl vlažného mléka
60g másla nebo Hery
4 jablka
skořicový cukr podle chuti
1 žloutek
Nejdříve si zaděláme kvásek. Do poloviny vlažného mléka nasypeme lžičku cukru a rozpustíme droždí. Necháme chvíli odpočinout. Do vedlejší mísy si zatím nasypeme mouku a cukr. Potom přidáme kvásek, máslo a zbytek mléka. Všechno pořádně zpracujeme.
Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi 30 minut kynout. Mezitím si oloupeme jablka, nakrájíme je na kostičky a posypeme skořicovým cukrem. Po vykynutí si těsto na válu rozdělíme na 16 stejných kousků a z těch vyválíme malé placky. Na placky naskládáme kousky jablek, zabalíme a vytvarujeme bochníčky.
Ty položíme na plech s pečícím papírem a potřeme žloutkem. Pečeme na 200° dozlatova. Po vychladnutí pocukrujeme a podáváme nejlépe s kávou.
U nás se po bochníčcích jen zaprášilo. Doufám, že budou mít stejný úspěch i ve vaší rodině.