Menu
TOPZINE.cz

Recept na hraběnčiny řezy. Připravte moučník, kterému návstěva neodolá

Receptů na moučníky s jablky je spousta. Doporučuji vyzkoušet hraběnčiny řezy. Trochu pracnější dezert vás odmění lákavým vzhledem, báječnou vůní a ještě lepší chutí.

Tomuto dezertu žádná návštěva neodolá, Foto: Marcela Nováková, Topzine.cz

Můj bývalý šéf, který jej ochutnal jen ze zdvořilosti s tím, že opravdu není na sladké, si pak žádal recept, aby mu jej manželka mohla doma udělat. A když jsem dneska tento moučník pekla, tak dceru vůně probudila a došla se podívat do kuchyně, co tak krásně voní.

Co budete potřebovat:

40 dkg hladké mouky
½ balíčku prášku do pečiva
10 dkg cukru krupice
250 g Hery
4 vejce
6 velkých jablek
krystalový cukr na posypání jablek
skořice
rozinky
ořechy
1 polévková lžíce moučkového cukru na oslazení sněhu z bílků

Hladkou mouku smícháme s práškem do pečiva. Přidáme cukr a Heru. (Tu je dobré vyndat alespoň 15 minut předem z lednice, aby trochu změkla.) Ke směsi přilejeme 4 žloutky, bílky použijeme na sníh.

Teď přijde nejtěžší fáze: míchání. Těsto je tak těžké, že se dá hníst jen rukama. Až se krásně spojí všechny ingredience v kompaktní hmotu, máme hotovo. Oddělíme čtvrtinu těsta do zvláštní misky, kterou dáme chladit do ledničky.

Zatím zbylou část těsta rozválíme na plechu. Nahrubo nastrouhaná jablka rozložíme na rozválené těsto na plechu, posypeme cukrem, skořicí, rozinkami a nahrubo nasekanými ořechy.

Prubířský kámen celého receptu je vyšlehání bílků se lžicí mletého cukru. Sníh by měl být krásně pevný, bílý a když misku zvedeme vzhůru nohama, tak se sníh nepodaří vyklopit. Sníh opatrně lžicí přemístíme a uhladíme.

Na závěr nahrubo nastrouháme vychlazenou část těsta. Pečeme do růžova.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recept na hraběnčiny řezy. Připravte moučník, kterému návstěva neodolá