Menu
TOPZINE.cz

Recept na grilované krevety v mátovo-limetkové marinádě. Vyzkoušejte je

Pokud milujete ryby, ale mořským plodům jste ještě na chuť nepřišli, začněte od krevet. Mají krásně pevné maso, jemnou chuť a i přes jednoduchou a rychlou přípravu vypadají na talíři velmi efektně.

Sehnat čerstvé krevety je docela oříšek, pro skvělý výsledek ale stačí i ty hluboce zmražené. Někdy jsou dokonce i lepší, protože čerstvé krevety, aniž by se zkazily, vydrží v podstatě jen pár hodin. Zmražené krevety nechte přes noc rozmrznout a druhý den budou připravené ke grilování.

Ingredience (4 porce)

  • 400 g krevet (nejlépe nevyloupaných)
  • šťáva z jednoho citronu/limetky
  • hrst mátových lístků
  • lžička medu
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Rozmrzlé krevety opláchněte studenou vodou (většina mražených krevet je už spařená od výrobce nebo dokonce předvařená).

Vyloupání krevet

Krevety vyloupejte z krunýře. Jednoduše odlomte hlavičku, krevetu otočte v prstech ocáskem nahoru, rozlomte ho a opatrně stáhněte tak, abyste oddělili jen pevný krunýř, ne celý ocásek. Potom odstraňte maličké tmavé střívko, které uvidíte podél zad, nejlépe malým nožíkem.

Z krunýřků se dá udělat skvělý vývar, takže je nemusíte hned vyhazovat.

Příprava marinády

Ingredience na marinádu jednoduše v misce smíchejte dohromady (lístky máty nejdříve nasekejte) a do směsi vložte vyloupané krevety. Misku dejte na půl hodiny do ledničky a vyndejte ji pár minut před tepelnou úpravou.

Grilování

Těsně před samotným grilováním krevety napíchejte po čtyřech až pěti kusech na špejle se špičkou, položte je na gril a grilujte asi 2 minuty z každé strany.

Podávejte nejlépe s rozpečenou bagetou, nebo lehkým salátem.

Tip! Krevety vypadají skvěle, když jim při přípravě necháte oranžový ocásek. Pokud se rozhodnete je před gilováním nenapichovat na špejli a grilovat je jen tak, je ocásek skvělým držátkem při konzumaci.

Ohodnoťte tento recept:
5
Právě čtete

Recept na grilované krevety v mátovo-limetkové marinádě. Vyzkoušejte je