Pokud vám přebývá ve spíži cuketa od štědrých příbuzných, se kterou si nevíte rady, a zároveň si chcete připomenout voňavé léto, vyzkoušejte ratatouille [ratatuj].
Tato francouzská verze leča neobsahuje vejce ani uzeninu, zato lilek a cuketu a aromatický rozmarýn.
Budete potřebovat:
2 středně velké cukety
1 lilek
2 rajčata
1 plechovku oloupaných krájených rajčat
5 stroužků česneku
1 cibuli
rozmarýn, tymián (nejlepší jsou čerstvé bylinky, ale je možné je nahradit i sušenými)
sůl a pepř
olivový olej
Nakrájejte lilek, cibuli a rajčata na kostičky a čtyři stroužky česneku na jemné plátky. Cuketu rozkrojte podélně a oddělte vnitřní dužnatou část s pecičkami a pokrájejte na kousky. Neloupaná cuketa vypadá na talíři atraktivněji než loupaná.
V hrnci rozpalte olivový olej a dozlatova na něm opečte nejdříve lilek, pak k němu přidejte rajčata, cibuli a nakonec česnek a cuketu.
Zalijte rajčaty z plechovky včetně šťávy, přidejte sůl a pepř. Zamíchejte a pomalu duste 30-40 minut. Přidejte lžíci olivového oleje, lžíci cukru (na vyrovnání kyselé chuti rajčat), rozdrcený stroužek česneku, rozmarýn a tymián.
Okamžitě podávejte. Ohřívání tomuto jídlu nesvědčí. Jako přílohu podávejte čerstvou bagetu. Bon apéttit.