Standardizovaná, v igelitu zabalená vánočka o váze dvou porcí cukrové vaty se nedá srovnávat s doma pečenou, voňavou kráskou.

Vánočka, Foto: Marcela Nováková, Topzine.cz
Pečení moučníků z kynutého těsta působí komplikovaně. Ale při dodržení několika základních pravidel se není čeho bát.
Povedu vás krok za krokem. Pro ovonění vánočky můžeme přidat do těsta lžičku anýzu.
Co budete potřebovat:
500 g polohrubé mouky
120 g cukru typu krystal+1 lžíce cukru na kvásek
1 kostka droždí
1 vejce
100 g rozpuštěného másla nebo sádla
250 ml mléka
špetka soli
hrst rozinek namočených v horké vodě nebo rumu
popř. hrst nasekaných mandlí nebo ořechů na posypání
1 rozšlehané vejce na potření a 2 špejle
Ohřejeme 125 ml mléka, přidáme do něj lžíci cukru, rozdrobené droždí a čajovou lžičku mouky. Mléko musí být ohřáté tak, abychom v něm udrželi malíček. Pokud by bylo mléko příliš horké, kvasinky bychom spálili. Pokud by bylo studené, kvasinky by nezačaly pracovat.
Necháme kvásek pracovat a zatím si připravíme ostatní suroviny. Odváženou mouku vysypeme do mísy a smícháme se lžičkou soli. Tuk rozpustíme (neměl by být příliš horký). Kvásek je připravený k přidání do těsta, když má velké bubliny a voní po kvasnicích. K mouce přidáme kvásek, rozpuštěný tuk, vejce a promícháme. Zbytek teplého mléka přidáváme postupně podle potřeby.
Když těsto moc lepí, přidáme trošku mouky. Když je těsto příliš tuhé, tak přidáme mléko. Přimícháme rozinky. Důkladně aspoň 10 minut promísíme a pak dáme do tepla vykynout. (Nejčastěji mísu s těstem dávám pod peřinu nebo na okno, kam svítí slunce.) Necháme hodinu kynout.

Hlavně si nezamotat ruce, Zdroj: youtube.com
Těsto rozdělíme na 9 bochánků, pokud chceme plést ze 4 pramenů spodní díl, nebo na 8 bochánků, pokud budeme plést spodní díl ze 3 pramenů. Bochánky vyválíme na stejně dlouhé prameny. Při pletení copu ze 4 dílů začínáme od středu ke krajům. Ze 3 dílů upleteme klasický cop. Konce zahneme dospodu.
Přeneseme na plech a rukou zploštíme, aby se vešla další vrstva. Upleteme další cop a přeneseme na první vrstvu. Znovu povrch zplácneme. Poslední pletenec položíme na druhou vrstvu a konce zahneme pod samý spodek vánočky. Nakonec zapíchneme několik špejlí, aby vánočka udržela tvar i při kynutí.
Takto připravenou vánočku necháme 3/4 hodiny vykynout, zatímco se nám rozehřívá trouba na 220 stupňů Celsia. Těsně před vložením do trouby potřeme vánočku rozšlehaným vajíčkem. Pečeme 5-10 minut, aby vánočka lehce zrůžověla. Pak teplotu ztlumíme na 130 stupňů a pečeme další 3/4 hodiny.
Ke konci kontrolujeme, zda je vánočka už upečená vytažením špejle. Pokud je těsto přilepené na špejli, tak ještě není vánočka propečená. Po vychladnutí vánočku pocukrujeme.