Menu
TOPZINE.cz

Recept na domácí vánočku. Přestaňte se bát kynutého těsta

Standardizovaná, v igelitu zabalená vánočka o váze dvou porcí cukrové vaty se nedá srovnávat s doma pečenou, voňavou kráskou.

Vánočka, Foto: Marcela Nováková, Topzine.cz

Pečení moučníků z kynutého těsta působí komplikovaně. Ale při dodržení několika základních pravidel se není čeho bát.

Vaříte a pečete rádi? Vyzkoušejte další naše recepty

Povedu vás krok za krokem. Pro ovonění vánočky můžeme přidat do těsta lžičku anýzu.

Co budete potřebovat:

500 g polohrubé mouky
120 g cukru typu krystal+1 lžíce cukru na kvásek
1 kostka droždí
1 vejce
100 g rozpuštěného másla nebo sádla
250 ml mléka
špetka soli
hrst rozinek namočených v horké vodě nebo rumu
popř. hrst nasekaných mandlí nebo ořechů na posypání
1 rozšlehané vejce na potření a 2 špejle

Ohřejeme 125 ml mléka, přidáme do něj lžíci cukru, rozdrobené droždí a čajovou lžičku mouky. Mléko musí být ohřáté tak, abychom v něm udrželi malíček. Pokud by bylo mléko příliš horké, kvasinky bychom spálili. Pokud by bylo studené, kvasinky by nezačaly pracovat.

Necháme kvásek pracovat a zatím si připravíme ostatní suroviny. Odváženou mouku vysypeme do mísy a smícháme se lžičkou soli. Tuk rozpustíme (neměl by být příliš horký). Kvásek je připravený k přidání do těsta, když má velké bubliny a voní po kvasnicích. K mouce přidáme kvásek, rozpuštěný tuk, vejce a promícháme. Zbytek teplého mléka přidáváme postupně podle potřeby.

Když těsto moc lepí, přidáme trošku mouky. Když je těsto příliš tuhé, tak přidáme mléko. Přimícháme rozinky. Důkladně aspoň 10 minut promísíme a pak dáme do tepla vykynout. (Nejčastěji mísu s těstem dávám pod peřinu nebo na okno, kam svítí slunce.) Necháme hodinu kynout.

FOTO: Pletení vánočky

Hlavně si nezamotat ruce, Zdroj: youtube.com

Těsto rozdělíme na 9 bochánků, pokud chceme plést ze 4 pramenů spodní díl, nebo na 8 bochánků, pokud budeme plést spodní díl ze 3 pramenů. Bochánky vyválíme na stejně dlouhé prameny. Při pletení copu ze 4 dílů začínáme od středu ke krajům.  Ze 3 dílů upleteme klasický cop. Konce zahneme dospodu.

Přeneseme na plech a rukou zploštíme, aby se vešla další vrstva. Upleteme další cop a přeneseme na první vrstvu. Znovu povrch zplácneme. Poslední pletenec položíme na druhou vrstvu a konce zahneme pod samý spodek vánočky. Nakonec zapíchneme několik špejlí, aby vánočka udržela tvar i při kynutí.

Takto připravenou vánočku necháme 3/4 hodiny vykynout, zatímco se nám rozehřívá trouba na 220 stupňů Celsia. Těsně před vložením do trouby potřeme vánočku rozšlehaným vajíčkem. Pečeme 5-10 minut, aby vánočka lehce zrůžověla. Pak teplotu ztlumíme na 130 stupňů a pečeme další 3/4 hodiny.

Ke konci kontrolujeme, zda je vánočka už upečená vytažením špejle. Pokud je těsto přilepené na špejli, tak ještě není vánočka propečená. Po vychladnutí vánočku pocukrujeme.

Ohodnoťte tento recept:
2,5
Právě čtete

Recept na domácí vánočku. Přestaňte se bát kynutého těsta