Máte rádi vaječný likér a nedovedete si bez něj vánoční svátky představit? Pro inspiraci přinášíme nápady, jak si připravit domácí vaječňák.
Variant domácího vaječňáku existuje několik. Každý si ho připravuje podle své chuti a nyní si ho můžete vyzkoušet také vy. Příprava likéru je velmi jednoduchá.
Co budete potřebovat:
½ l mléka
6 žloutků
25 dkg moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 Salko
200 ml rumu
Nejprve svaříme mléko a necháme ho zchladnout. Poté vyšleháme 6 žloutků, přidáme moučkový a vanilkový cukr, Salko a svařené mléko. Nakonec přidáme rum.
Lze přidat i více, samozřejmě podle chuti. A vaječňák je hotový. Skladujeme v lednici, aby co nejdéle vydržel, ale po téhle dobrotě se většinou ihned zapráší.
Je také možné použít místo mléka šlehačku. Recept je následující.
Budeme potřebovat:
5-6 žloutků
200g cukru (krupice)
1vanilkový cukr
½ l šlehačky
¼ l rumu
V míse rozšleháme žloutky, cukr a šlehačku. Mísu vložíme do hrnce s vroucí vodou a šleháme v páře do zhoustnutí. Pak stáhneme z ohně a šleháme do vychladnutí. Nakonec přidáme rum a vaječňák se může podávat.
Vaječňák můžeme také ještě ochutit vanilkou nebo nastrouhaným muškátovým oříškem. Záleží jen na vaší chuti.