Horké alkoholické nápoje k mrazivé zimní atmosféře patří. Ať už je to tradiční svařák, nebo ovocný punč, který k nám dorazil z Anglie. A pokud si tyto nápoje navíc připravíte doma, krásně vám provoní celý byt.

Domácím punčem o Vánocích okouzlíte každého hosta. Zdroj: Topzine.cz, Foto: Veronika Chvátalová
Vánoční punč pochází z Anglie, ale velké oblíbenosti se těší i u našich sousedů Rakušanů – o Vánocích si ho prý dopřávala i samotná císařovna Sissi, která alkohol obvykle nepila – hlídala si svou štíhlou linii.
Vánoční punč
50 g hrozinek
¼ l silného černého čaje
¼ l červeného vína
1 dl rumu
1 trubička skořice
1 vanilkový cukr
1 citron nebo pomeranč
Několik hodin před samotnou přípravou punče zalijeme rozinky rumem a necháme máčet. Čaj, víno a citronovou šťávu přivedeme k varu. Přidáme cukr dle chuti. Připravíme si vysoké sklenice.
Hrozinky, které jsme si předem namáčeli, částečně nasákly rumem, můžeme je tedy buď nechat okapat a použít je samostatně, nebo využít i zbylý rum a nalít ho na dno každé sklenice spolu s hrozinkami. Zalijeme vyrobeným punčem, ozdobíme plátkem citronu a ihned podáváme.

Svařené víno k vánočním svátkům patří. Zdroj: Topzine.cz, Foto: Veronika Chvátalová
Svařené víno se připravuje na několik způsobů, nikdy v něm však nesmí chybět skořice a badyán. Alternativa s pravým včelím medem potěší vaše smysly i chuťové buňky a dokonale vás naladí na pohodovou vánoční vlnu.
Medový svařák
500 ml vody
1 l suchého červeného vína
10 lžic medu
2 pomeranče
3 celé trubičky skořice
hřebíček, badyán
Pomeranče oloupeme, nakrájíme na plátky (cca 5 plátků si ponecháme k podávání) a dáme do hrnce s vodou. Přidáme koření a přivedeme k varu. Poté odstavíme z plamene, do vody s pomerančem a kořením vmícháme med a necháme asi 15 min. odstát.
Přidáme víno a opět přivedeme k varu. Přecedíme od kousků koření a pomeranče, nalijeme do vysokých hrnků, ozdobíme plátky pomeranče a podáváme.
