Při přípravě dokonalých dezertů se vyplatí inspirovat se u Francouzů. Vědí, že sladká tečka je nejlepším zakončením dobrého oběda. Připravte si i vy proslulou čokoládovou pěnu.

Čokoládová exploze pro vaše chuťové pohárky. FOTO:Kristýna Kolibová, TOPZINE.cz
Čokoládová pěna (Mousse au chocolat) je jedním z nejpopulárnějších čokoládových dezertů na světě. Jemná a nadýchaná čokoládová pochoutka je přímo explozí blaha pro chuťové pohárky.
Ingredience na 4 porce:
175 g tmavé čokolády (s obsahem 70 až 80% kakaového prášku)
2 lžíce másla
4 bílky
špetka soli
2 lžíce cukru
250 ml vychlazené smetany ke šlehání (33 % tuku)
1 vanilkový lusk (vanilkové aroma)
Na ozdobu: čokoládové hoblinky
Příprava: 20 minut
Chlazení: nejméně 2 hodiny, ideálně 1 den
Čokoládu nalámeme do mísy a položíme na hrnec, ve kterém se velmi pozvolna vaří voda. Nad párou čokoládu za stálého míchání rozpustíme. Poté sejmeme se sporáku a vmícháme máslo. Směs necháme trochu vychladnout.
V další míse z bílků a špetky soli ušleháme šlehačem jemný sníh. Přidáme cukr a pokračujeme ve šlehání, dokud nemáme sníh hezky tuhý. Vmícháme do něj připravenou teplou čokoládu.
Ze smetany a semínek vanilkového lusku ušleháme šlehačku, jejíž polovinu přidáme do čokoládové směsi.
Hotovou pěnu rozdělíme do 4 sklenic a uložíme nejméně na 2 hodiny do ledničky. Před servírováním zdobíme zbylou šlehačkou a čokoládovými hoblinkami. Hoblinky nejlépe vyrobíme za použití hrubého struhadla.
Pro skvělý výsledek:
Sníh je dokonale tuhý, když se na metle šlehače utvoří pevné špičky. Čokoládové hoblinky nám půjdou lépe od ruky, když tabulku čokolády před přípravou vložíme na pár minut do mrazáku.