Tvarůžky, či syrečky, jsou jedním z nejdietnějších sýrů vůbec a krom svého typického zápachu dokážou okouzlit i výjimečnou chutí. Romadur naproti tomu moc dietnosti nepobral, ale aroma ani lahodnost mu rozhodně také nechybí. Oba dva jsou přitom oblíbené chuťovky k pivu.
Někteří z nás stále ještě neměli příležitost vyzkoušet kromě proslulého smažáku z eidamu jiné obalované sýry. Což je věčná škoda, neboť takový uzený sýr, niva, hermelín nebo i korbáčiky jsou v tomto směru skutečnými poklady minutkové kuchyně. Příprava je blesková, snadná a strávníky zaručeně uchvátí.
Pro 2 skromné osoby budeme potřebovat:
1 balíček tvarůžků
1 romadur (pokud se nechcete dělit, tak dva!)
hladkou mouku
1 – 2 vejce + trochu mléka nebo piva
strouhanku
olej na smažení
Suroviny jsou individuální
Záleží jen na vás, kolik sýrů hodláte zkonzumovat, proto si množství libovolně přizpůsobte. Od toho se také bude odvíjet hromádka mouky a strouhanky.
Jak už jste jistě postřehli, jde o klasický trojobal. Připravte si proto tři misky (hluboké talířky, nádoby…), přičemž do první nasypete hladkou mouku, do druhé vyklepnete dvě vajíčka a do třetí dáte strouhanku.
Obalené tvarůžky, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz
Rozklepnutá vajíčka ručně prošleháte buď vidličkou nebo moderněji metličkou a přikápnete do nich trošku mléka nebo piva. Stačí jedna až dvě (mega)lžíce.
S chutí do toho a… otevřené okno!
Tvarůžky jsou noční můra všech hospodyněk. Ať totiž děláte co děláte, vždycky jsou cítíte ještě minimálně půl hodiny poté. U smažení to platí také. Proto je výhodné mít po celou dobu puštěnou digestoř, otevřené okno a zavřené dveře do zbytku bytu či domu. Když budete ještě akčnější, pusťte se do přípravy tohoto pokrmu venku nebo na balkoně.
Teď už ale kolíček na nos a dejte se do práce. Než začnete obalovat, musíte od sebe tvarůžky oddělit. Můžete si pomoci nožem. Následně je důkladně vyválíte v hladké mouce, je vhodné i přitlačit.
Pomocí vidličky sýrům dopřejete koupel ve vajíčku a následně jim oblečete strouhankový kabátek. Žlutou lázeň a strouhanku můžete ještě jednou zopakovat, obal bude lépe držet a bude křupavější.
Smažící se tvarůžky, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz
Zákeřné tvarůžky
Dejte si záležet, aby sýr nikde nevyčuhoval, bude vám méně vytékat. Nicméně stejně pravděpodobně vyteče. Chová se ještě agresivněji než populární hermelín.
Smažte rychle a účelně po obou stranách na rozpáleném tuku na pánvi nebo v imitovaném friťáku, který vytvoříte použitím hlubšího kastrolku a vyšší vrstvy oleje.
Jakmile začne strouhanka zlátnout až mírně hnědnout, je ten pravý čas otáčet a později už hotový pokrm servírovat. Pokud se dostanete na mírně černou, tvařte se, že to byl záměr.
Smažené tvarůžky s bramborami, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz
Repete s romadurem a zalít pivem
Druhého zmíněného sýru se samozřejmě týká to stejné. Obalit, osmažit, servírovat. Jako příloha se hodí hranolky, brambory, bramborová kaše, bramboráčky… no nakonec i ten chleba, pokud nic jiného nemáte.
Konzumace samotných sýrů bez ničeho je víceméně jen pro otrlé s odrovnanými chuťovými buňkami, protože jsou oba dva poměrně hodně slané. Proto se hodí i příloha složená z rajčat, okurek, salátu a podobně. Na zjemnění využijte kečup, tatarku nebo majonézu. A na zapití samozřejmě není nic lepšího, než dobře chlazené pivo!