Kachna se dá upravit na mnoho způsobů, nežli jen se zelím a knedlíkem. Zkuste třeba variantu s čerstvým špenátem a bramboráčkem, zaručeně vás okouzlí. A nebojte se špenátu. Jedlo ho i Pepek námořník!

Kachní stehýnko, Foto: Jana Kršiaková Minaříková
Říká se, že připravit kachnu je umění. Především ji upéct tak, aby nebyla vysušená, a tudíž takřka nepoživatelná. Proto jsme zvolili pozvolné pečení, jelikož jsme ovšem pekli jen kachní stehýnka, a nikoli celého ptáka, netrvalo to tak dlouho. Jen asi dvě hodiny.
Co budeme potřebovat na dvě porce:
Dvě kachní stehna
Čtyři snítky čerstvého tymiánu
Půl hrnku vývaru (kuřecí, zeleninový, hovězí, telecí)
Balení čerstvého špenátu
Střední cibuli
50 ml smetany
Máslo
Dvě brambory
Hladkou mouku
Jedno vejce
Půl hrnku horkého mléka
Hrst čerstvé majoránky
Česnek, sůl, pepř, olej na smažení
Jak na kachnu?
Stehna důkladně omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme a potřeme trochou oleje. Vložíme do pekáčku, přidáme tymián, podlijeme vývarem a pečeme na 90 °C asi dvě hodiny, pravidelně kontrolujeme, a pokud je třeba, podléváme. Jestliže nemáme vývar, můžeme použít obyčejnou vodu a kousek másla.
Bramboráčky
Brambory oloupeme a nastrouháme, my jsme nastrouhali jednu najemno a jednu nahrubo. Posolíme a necháme chvíli odstát, pak vymačkáme přebytečnou vodu (co nejvíce se nám podaří). Přidáme vejce, horké mléko a důkladně promícháme. Pak přisypeme mouku, množství záleží na tom, kolik vody jsme vymačkali a jak velké brambory jsme měli. Také záleží na tom, jestli se vám lépe pracuje s hustějším těstem nebo naopak s řidším. Naše těsto mělo konzistenci asi jako hustší těsto na palačinky.
Nakonec přidáme vylisovaný česnek (dle chuti, ale ne moc, česnek bude ještě ve špenátu), sůl, pepř a majoránku. Kdo nepěstuje bylinky, nechť přidá sušenou, čerstvá je ovšem čerstvá.
Na rozpálené pánvi smažíme bramboráčky dozlatova, velikost záleží čistě na vás.
Špenátová příloha
Nasekáme cibuli najemno a vhodíme ji do rozpálené pánve, necháme zezlátnout a pak přidáme propláchnutý špenát, trochu podlijeme a chvíli dusíme pod pokličkou. Jakmile se nám vypařila veškerá tekutina, přidáme smetanu a trochu másla, připravíme si jíšku a špenát zahustíme. Ještě chvíli povaříme a nakonec přidáme podle chuti česnek, sůl a pepř.
Servírování

Hotový pokrm, Zdroj: Jana Kršiaková Minaříková
Když je kachna upečená, necháme ji ještě chvíli odpočinout. Pak dáme na talíř bramboráček, poklademe špenátek a navrch přidáme pečené kachní stehýnko. Na závěr polijeme kachní šťávou.
Dobrou chuť!