Tenhle recept je důkaz, že z mála surovin a s minimální námahou se dá vykouzlit výborné jídlo.
Kromě cukety se dá použít dýně. Jemná, chutově nenápadná cuketa/dýně se báječně doplňuje s výraznou vůní majoránky a česneku. Lahodná likvidace zahradkářských přebytků.
Cuketa vznikla šlechtěním italských pěstitelů. Cuketě se říká taky cukína, oba názvy pocházejí z italského slova zucca. Nejchutnější jsou cukety, které měří kolem 25 cm a není třeba je loupat. Cuketa má velmi nízkou energetickou hodnotu, protože obsahuje asi 90% vody a jen 4% sacharidů. Ceněná je pro vysoký obsah karotenu.
Recept na lahodnou cuketovou polévku potěší i vegetariány
Co budete potřebovat:
- 200 g nahrubo nastrouhané cukety
- 200 g nahrubo nastrouhaného sýra
- 200 g ovesných vloček
- cibule, najemno nakrájená
- 2 vejce
- 5 lžic oleje
- 2 stroužky česneku
- majoránka, kmín
- sůl
Recept na grilovaný hermelín s cuketou. Grilování si zamilují i vegetariáni
Cuketu smícháme s ovesnými vločkami a necháme odležet aspoň půl hodiny, aby vločky změkly. Poté přidáme sýr, olej, vejce, prolisovaný česnek, koření a sůl podle chuti a uvážení. Pro masožravce můžeme zpestřit přidanou nakrájenou slaninou.
Vzniklou směs vlijeme na plech a upečeme při teplotě 200 stupňů dozlatova. Ráda používám papír na pečení, abych se vyhnula drhnutí připečeného plechu. Placka je výborná nejen teplá, ale i studená.