Pokud máte doma maroda, zkuste mu uvařit cibulačku. Je jednoduchá na přípravu, příjemně zahřeje a báječně chutná.

Foto: Marcela Nováková, Topzine.cz
Budete potřebovat 3 velké cibule, 2 lžíce másla nebo oleje, 1 lžíci hladké mouky, asi litr studené vody se sypkým polévkovým kořením (nebo kuřecí/hovězí vývar), sůl a pepř, 2 bobkové listy.
Cibule nakrájejte na tenká kolečka. V hrnci rozpusťte tuk a na mírném (!) ohni opékejte cibulku do zlatohněda. Pak ji poprašte moukou, zamíchejte a smažte 1 minutu. Přilejte vývar, bobkový list a zamíchejte. Uveďte do varu a na mírném ohni vařte 1/2 hodiny. Podle chuti přidejte sůl a pepř. Odstraňte bobkové listy.
Menším dětem chutná cibulačka v rozmixovaném stavu, zjemněná smetanou.
Labužníci mohou cibulačku zapéct s opečenou bagetou a sýrem. Plátky bagety osmažíte na pánvi dozlatova. Horkou polévku nalejete do ohnivzdorných misek, navrch položíte plátky bagety, posypete nastrouhaným sýrem a zapečete v rozpálené troubě.
Taková polévka vám i marodům zlepší náladu.