Podzim je v plném proudu a s ním přislo i nevlídné počasí. To ale není důvod k smutku a depresím. Vyzkoušejte tři podzimní voňavé recepty šéfkuchaře Jamieho Olivera a špatná nálada se vypaří stejně jako pára nad plotnou!

Jamie Oliver pochází z Velké Británie, kde o nehostinné počasí není nouze téměř po celý rok. Rychlé pohoštění, které připravuje své rodině i přátelům, je ovšem neodolatelné, a tak na nepřízeň počasí všichni rychle zapomenou.
Těstovinový dort s riccotou a dýní si nejlépe vychutnáte večer se sklenkou vína, hovězí guláš vás nasytí na chalupě u krbu a dýňovo-sýrové muffiny můžete jíst ke snídani, svačině i večeři a pokud zbydou, zabalte je dětem do školy na svačinu.
Těstovinový dort s ricottou a dýní
Zkuste tuhle lahůdku pro pravé gurmány a milovníky italské kuchyně.
Ingredience (4 porce)
2 stroužky česneku
hrst čerstvé bazalky
2 plechovky celých sterilovaných rajčat (po 400 gramech)
1 středně velká dýně
1 kelímek ricotty
velká hrst strouhaného tvrdého sýra
150 g mozzarelly
500 g těstovin (např. penne)
strouhanka na vysypání plechu
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Dýni oloupejte a nakrájejte na malé kousky (cca 2×2 cm). Do velké pánve nebo litinového hrnce nalijte asi 3 lžíce olivového oleje, přidejte česnek a několik minut smažte na mírném ohni.
Přidejte rajčata a pomačkejte je vařečkou na malé kousky. Počkejte, až se bude rajčatová směs vařit a přidejte nakrájenou dýni. Po několika minutách nožem zkontrolujte, jestli jsou kousky dýně uvařené.

Nedlabejte dýni – uvařte z ní! Zdroj: sxc.hu
Až budou skoro měkké, přidejte natrhané lístky bazalky, sůl a pepř, a nakonec i ricotu. Zatím v dalším hrnci uvařte těstoviny – z plamene je ale odstavte o několik minut dříve, než je psáno na obalu.
Ke sceděným těstovinám přidejte směs s dýní a rajčaty, promíchejte a vložte do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče. Navrch přidejte nakrájenou mozzarellu a strouhaný sýr, zakápněte několika kapkami olivového oleje a zapékejte asi 20 minut, dokud povrch nezezlátne. Výborná podzimní večeře je hotová!
Tip Jamieho Olivera: “Pokud jste blázen do pálivých chutí (stejně jako já), přidejte hned na začátku do rajčat nakrájenou chilli papričku.“
Anglický hovězí guláš s pivem
V zemi, kde je typickou polední hotovkou guláš se šesti, najde tenhle originální recept určitě řadu vděčných strávníků.
Ingredience (pro 4-6 osob)
500 g hovězího masa na guláš (např. kližka nebo hovězí zadní)
500 ml světlého piva
3 bobkové listy
2 větší celery bez natě
2 větší mrkve
2 střední cibule
olivový olej
polévková lžíce mouky
400 g čerstvých nebo sterilovaných rajčat
sůl, pepř
Maso nakrájejte na cca 2 cm kostky. Oloupejte zeleninu a nahrubo ji nasekejte. Do většího kastrolu nalijte asi 2 lžíce olivového oleje, přidejte zeleninu a bobkový list a na polovičním plameni restujte 10 minut.

Výborný guláš podle Jamieho budete chtít vařit znovu a znovu, Zdroj: wikipedia.com
Potom přidejte maso, mouku a promíchejte. Přidejte pivo a oloupaná, pokrájená rajčata. Zvyšte plamen a stále míchejte, osolte a přidejte pepř (nejlépe čerstvě namletý). Přiveďte k varu a přikryjte hrnec pokličkou. Poté opět stáhněte plamen a vařte pozvolna zhruba 3 hodiny (na poslední půlhodinu sundejte pokličku). Maso by mělo být křehké a šťavnaté.
Šéfkuchař Jamie Oliver doporučuje guláš podávat s domácím houskovým knedlíkem nebo čerstvě upečeným chlebem. Guláš skvěle zahřeje a zasytí během sychravých podzimních dnů.
Tip! Rajčata v tomto receptu můžete nahradit dýní ze zahrádky a do guláše přidat čerstvé nebo sušené hříbky.
Dýňové muffiny se sýrovým krémem
Dezert, který milují velcí i malí sladkomilové, představuje Jamie Oliver v originální variantě.
Ingredience pro výrobu 20 muffinů
těsto
400g máslové dýně nakrájené na kousky
350 g hnědého cukru
4 vejce
špetka soli
300 g polohrubé mouky
3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
hrst jader vlašských ořechů
špetka skořice
175 ml olivového oleje
sýrová poleva
250 g neochuceného taveného sýra
1 balíček vanilkového cukru
citronová šťáva (pár kapek)
cukr dle chuti
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Nakrájenou a semínek zbavenou dýni dejte do mixéru a po rozmixování přendejte do velké mísy.
Přidejte všechny ostatní ingredience a dobře promíchejte. Směsí naplňte důlky ve formě (nemáte-li silikonovou troubu, důlky vymažte nebo vyložte papírovými košíčky) a vložte do předehřáté trouby.

Dýňové muffiny jsou skvělou podzimní snídaní i školní svačinou. Zdroj: sxc.hu
Pečte asi 20 – 25 minut. Muffiny ponechte ve formě až téměř do vychladnutí.
Příprava sýrové polevy je jednoduchá – do mixéru dejte sýr a vanilkový cukr a promixujte. Podle chuti přidávejte po lžičkách citronovou šťávu a cukr tak, aby poleva nebyla příliš sladká, ani příliš kyselá.
Vychladlé muffiny pomažte sýrovou směsí a dejte na dvě hodiny ztuhnout do lednice.