Alkohol, ve kterém se snoubí severská tvrdost a něžné aroma vanilky, je nevšedním zážitkem. Chcete-li svou drahou polovičku konečně dostat do kolen, voňavá lahev s utopeným vanilkovým luskem je to pravé!

Vodka ochucená vanilkou má neodolatelnou chuť. Foto: Veronika Chvátalová, Topzine.cz
Pro přípravu vanilkové vodky budeme potřebovat 1 lahev vodky – kupte takovou, kterou máte předem vyzkoušenou, a pamatujte, že by měla mít alespoň 40% alkoholu! Vanilkový lusk dnes koupíte téměř v každém supermarketu, najdete ho u koření.
Prodává se většinou po dvou kusech, zabalený v sáčku, nebo uzavřený v podlouhlé lahvičce. Tržní cena vanilky je vysoká, a to především proto, že při jejím pěstování a sušení je ještě stále nezastupitelná lidská síla.
Příprava zabere pár vteřin
Lahev vodky otevřeme, vložíme do ní vanilkový lusk a opět uzavřeme. Uložíme na tři týdny do chladu. Buďte trpěliví a v průběhu této doby neupíjejte, počkat se v tomto případě určitě vyplatí! Alkohol se krásně provoní, změní svou barvu na příjemnou světle hnědou a chuť vodky se zjemní, aniž by ztratila na síle.
Láskyplné experimentování
Takto ochucený alkohol se dá využít i pro přípravu míchaných nápojů. Buďte originální a vynalézaví – se svým protějškem můžete s alkoholickými drinky experimentovat, spojovat netradiční chutě a navíc pro své výtvory vymýšlet vtipné názvy. Zde je jeden nápad pro inspiraci:
Mazaný králíček
2 cl vanilkové vodky
4 cl banánového džusu
2 cl smetany
1 čokoládový kočičí jazýček
Do vysoké sklenice nasypeme několik kostek ledu, nalijeme vodku, džus a nakonec pomalu přiléváme smetanu tak, aby se vlila mezi kostky ledu – vytvoří tak zajímavou strukturu. Čokoládový jazýček krátce zahřejeme v dlaních, rozkrojíme na polovinu a poté rovnou část nakrojíme šikmo tak, aby se dal napíchnout na okraj sklenice.
Totéž uděláme s druhou půlkou, ale nakrojíme ji v opačném sklonu – tak, aby po napíchnutí na sklenici byly oba jazýčky jinak nakloněny – s trochou trpělivosti a šikovnosti tak budou vypadat opravdu jako králičí ouška.