Existuje mnoho receptur na nakládaný hermelín. Vesměs všechny vycházejí z olejové báze a lze si jen těžko představit hermelín naložený v octu (jistěže lze, ale pravděpodobně není tato varianta tak chutná, jinak by již dávno byla rozšířená). Nakládaný hermelín může být chutnou svačinou, večeří, nebo i doplňkem hlavního chodu, pokud by měl někdo pocit, že se potřebuje ještě něčím dorazit. To ale samozřejmě nevylučuje možnost vzít si ho jen tak na chuť.

Ingredience:
2 hermelíny
půl litru oleje (jedlého, ne motorového)
1 větší cibule
2 stroužky česneku
1 paprika neostrá
4 špetky soli
3 špetky pepře
Ingredience
Hlavní přísadou je hermelín, a to prakticky jakéhokoliv druhu. V podstatě záleží na chuti každého jednotlivce. Někdo upřednostňuje hermelín kořeněný, jiný naopak obyčejný. Naložit lze i vltavín, tedy hermelín se dvěma plísněmi, niva zatím neprošla zátěžovým testem. Olej je další dominantní složkou nakládaného hermelínu.

Ingredience potřebné k vytvoření nakládaného hermelínu, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz
Běžně se používá například slunečnicový olej, který lze koupit v jakémkoliv obchodě s potravinami, ale pro lidi vyznávající zdravější směr stravování je vhodnější olivový olej.
Cibule s česnekem dodá příjemné a chuť povzbuzující aroma a sůl s pepřem celkově doladí výslednou směs. Pro pestrost lze přidat kousky papriky různých barev, které v konečném výsledku působí osvěživě.
Příprava
Samotnému nakládání předchází nostalgicky známá práce s nožem, neboť je třeba nakrájet cibuli, česnek, papriku i hermelín. Cibule by měla být po oloupání nakrájena na kroužky, resp. plátky, aby bylo jednoduché pracovat s ní při samotném nakládání. To samé platí o česneku, tedy nakrájet jej po oloupání na plátky.

Hermelín je vhodné ponechat vcelku, nebo nakrájet na kostičky, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz
Naopak hermelín je vhodné nakrájet na kostičky, neboť je díky tomu skladnější. To ale nevylučuje možnost ponechat ho vcelku, nebo jej rozkrojit na polovic. V takovém případě má být cibule a česnek vložena do hermelínu. Papriku lze nakrájet na kostičky, proužky nebo kroužky.
Nakládání
Proces samotného nakládání spočívá v prokládání vrstev sýra a dalších částí. Toto prokládání je realizováno ve vhodné nádobě.
První vrstvou je cibule, druhá vrstva hermelín. Na tuto vrstvu patří vložit několik plátků česneku, jemně osolit a opepřit, nakonec několik kousků papriky. Opakováním tohoto prokládání vrstev je dosaženo vyčerpání zásob, nebo naplnění nádoby, ve které probíhá nakládání a to je cíl vyvíjeného snažení.

Nakládaný hermelín v průhledné sklenici vypadá velmi efektivně, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz
Posledním úkonem nakládání je olej, kterým se zalijí vzniklé vrstvy až po okraj nádoby, ve které jsou vytvořeny. Takto naložený hermelín v uzavřené nádobě je vhodný ke konzumaci po třech dnech zrání při pokojové teplotě, nebo po týdnu zrání v lednici.
Nakládaný hermelín je dobré podávat se všemi druhy nesladkého pečiva a chuťově jej velice vhodně doplňují zelené nebo černé olivy. Přeji mnoho zdaru a dobré chuti.