Menu
TOPZINE.cz

Konopí je dobrá a zdraví prospěšná bylina, tvrdí čeští výrobci konopného sýra

!Exkluzivní rozhovor! Jak spojit čerstvost a chuť se zdravým životním stylem a ještě u toho být originální? Recept našla Jana Jesenská, kterou dlouholetá snaha o popularizaci konopí dovedla až k výrobě konopného sýra. Tak vznikl Konopáč.

FOTO: Konopný sýr

Každý sýr je před balením ozdoben konopným listem, Zdroj: syr-konopac.cz

Jana Jesenská se svým partnerem vyrábějí sýr čerstvý, uzený nebo zrající. Všechny chutnají skvěle!

Jak vznikl nápad vyrábět sýry z konopí?

To vím úplně přesně. Do Brníčka, na statek k Hrdličkům, jsem z Prahy přijela poprvé v roce 2010, na svátek Cyrila a Metoděje. Během jediného víkendu jsem si výrobu sýra vyzkoušela, a tak silně mě to oslovilo, že jsem se začala na statek pravidelně vracet.

Potom jsme s paní Hrdličkovou přišly na to, jak spojit konopí  s výrobou mléčných výrobků. A Konopáč byl na světě!  Mléko je zdravé a konopné semínko obsahuje spoustu bílkovin – dohromady to vytváří jedinečnou kombinaci, která je ukázkou zdravého životního stylu.

Jak se konopný sýr vyrábí, co je v něm obsaženo?

Ovce i krávy se celý rok pohybují na volném prostoru, v sezóně každý den dvakrát dojíme. Ovečky dávají mléko od Velikonoc do Dušiček, po zbytek roku používáme mléko kravské.

Přečtěte si také reportáž z Cannafestu 2011!

Co se týče receptury – mléko se zahřeje, zasýří a před tvarováním přidáme konopné semínko. Tak vzniká čerstvý sýr.

Cannafest 2011

Stánek s konopnými sýry byl na Cannafestu 2011 stále v obležení, Foto: Lenka Rejfířová, Topzine.cz

Uzený sýr se dále 24 hodin udí a zrající sýry minimálně tři měsíce zrají v místní zrárně (zrající místnost, kde se zachovává stálá teplota a vlhkost).

Jsou vaše sýry v biokvalitě?

Neusilujeme o certifikáty, ale zásadně nepoužíváme žádná hnojiva ani umělé příměsi krmiv, takže dobře víme, co jíme.

Věděli jste, že…

Konopí je zázračnou potravinou! Konopná semínka obsahují velké množství globulinu, proteinu, který se přirozeně vyskytuje v lidském těle a je nepostradatelný pro obranyschopnost organismu. V konopném semínku je také množství nenasycených mastných kyselin, minerálních látek a vitamínů.

Kde si můžeme váš sýr koupit?

Nejlépe přes internet (www.syr-konopac.cz) nebo u našeho distributora Hempoint (www.hempoint.cz).  Když někdo chce jeden sýr, zabalíme ho a posíláme poštou. Pokud naše sýry chce někdo prodávat, domluvíme se s nimi individuálně.

FOTO: Konopný sýr

Zrající sýr z konopí je opravdovou delikatesou, Zdroj: syr-konopac.cz

Pořádali jsme také rauty s konopným sýrem a přes léto prodáváme na regionálních farmářských trzích.

Co plánujete do budoucna, nějaké další potraviny z konopí?

Rádi bychom u obchodních partnerů vytvořili síť, kde bude náš sýr k dostání pravidelně. Momentálně nejvíce usilujeme o to, aby si lidé sýr kupovali, aby více farmářů pěstovalo konopí, protože je to dobrá a zdraví prospěšná bylina.

Jediné co můžu prozradit je, že připravujeme konopný oštěpek, vyráběný podle tradiční slovenské receptury.

Konopná brynza (pro 4 osoby)

100g brynzy  (100% ovčí)
50g másla (nejlépe farmářského z pravé smetany)
30 g konopného semínka
2 špetky soli

Vše se jednoduše smíchá do pomazánky a namaže na chleba a skvělá svačina plná vitamínů je na světě!

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Konopí je dobrá a zdraví prospěšná bylina, tvrdí čeští výrobci konopného sýra