Menu
TOPZINE.cz

Čeští kuchaři vařili v Africe proti hladu

V Jihoafrické republice se konalo od 20. do 27. srpna historicky třetí charitativní turné World Chefs Tour Against Hunger 2011. Z 250 přítomných kuchařů jich 11 bylo z České republiky.

Za cíl si tato tour dala boj proti hladu v této zemi, a to tím, že pomocí doprovodných akcí, sponzorských darů, prodeje jídla a dárcovských SMS vybere 5 milionů randů. Nakonec se vybralo dokonce 8 milionů randů, což je přibližně 19 530 000 Kč. Tato částka umožní nákup potravin pro vybrané dětské obyvatele jihoafrických slumů zhruba na 5 let.

Dárky pro děti ze slumů

Kromě toho, že kuchaři vařili v hotelech a na různých místech v zemi, uspořádali také v kuchařských rondonech pochod slumem Alexandria, na jehož konci byly dětem předány dárky a jídlo.

„Program celé akce byl náročný, viděli jsme hodně radosti, ale i nepředstavitelné bídy. Viděli jsme děti, které zde spíše přežívají, ale přitom nežebrají. Když jsme rozdávali balíčky s jídlem, předal jsem tašku malému černouškovi. Ten se na mě usmál, vyfotili jsme se spolu a poté sklopil hlavu, přitulil se a tašku mi chtěl vrátit s tím, že už jeden balíček dostal,“ podělil se o silný zážitek Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

FOTO: Čeští kuchaři vařili africkým dětem

Český tým v Jihoafrické republice

Cestu českého týmu AKC ČR zaštítilo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism

České speciality bodovaly v Africe

A jakým kulinářstvím se náš tým představil? Z menu českého týmu mohli obyvatelé JAR ochutnat například játrovou paštiku nebo těstovinový salát jako předkrm, bramborovou polévku, svíčkovou na smetaně s karlovarským knedlíkem, kuře na paprice s knedlíkem, pečené vepřové maso s kyselým zelím a bramborovým knedlíkem jako hlavní jídlo.

Vegetariáni měli v nabídce koprovou omáčku s vejcem, smažený květák nebo škubánky. Jako dezert se podávaly lívance s jahodami nebo palačinky se zmrzlinou. Místním nejvíce chutnala svíčková, lívance a škubánky.

Náš tým se ale také musel řešit pár problémů při vaření. V JAR totiž neznají kmín (mají pouze římský kmín), vinný ocet a hrubou mouku.

Pokud byste si chtěli uvařit nějaké dobroty, představené v Jihoafrické republice, i doma, pak přinášíme vybrané dva recepty, které měli v této zemi úspěch. Jsou to lívance a kuře na paprice s karlovarským knedlíkem.

Hrnkové lívance

Jednoduchý recept, do kterého se může směle pustit i začátečník.

1 hrnek hladké mouky
1 hrnek mléka
1 vejce
1 prášek do pečiva
špetka skořice
2 špetky cukru
2 jablka
tuk na smažení
200g jahod
moučkový cukr

Z hladké mouky, cukru, mléka, vejce, špetky skořice a prášku do pečiva si vymícháme hladké těstíčko. Jablka si oloupeme a nastrouháme na hrubo. Přimícháme do těsta.

FOTO: Hrnkové lívance

Hrnkové lívance pro mlsné jazýčky

Půlku jahod si nakrájíme na menší kousky a zbytek si rozmačkáme. V kastrůlku si s cukrem jahody prohřejeme. Na rozpálené pánvi s tukem smažíme malé lívanečky. Na talíři přelijeme jahodami a posypeme moučkovým cukrem.

Kuře na paprice s karlovarským knedlíkem

Náročnější recept vhodný spíše pro ty, kteří už mají v kuchyni určité zkušenosti.

1 celé kuře
1 cibule
1 polévková lžíce mleté papriky
1 čerstvá červená polévka
3 dcl smetany
4 starší rohlíky
3 vejce
2 lžíce polohrubé mouky
150 ml mléka
hrst čerstvé petrželky
sůl
pepř
tuk

Z kuřete si vykrojíme zvlášť stehna a prsa. Stehna dáme uvařit do osolené vody a vaříme je, dokud nezměknou. Prsa si na fólii rozklepme na půlcentimetrové plátky, osolíme, opepříme a přidáme proužky nakrájené červené papriky a zabalíme do alobalu.

FOTO: Kuře na paprice s karlovarským knedlíkem

Kuře na paprice s karlovarským knedlíkem

Do rozehřáté trouby na 120 Co vložíme rolády a pečeme 12minut. Rozdělíme si vejce na žloutky a bílky, žloutky smícháme s mlékem a moukou z bílku si ušleháme sníh. Rohlíky nakrájíme na kostky a zalijeme směsí z mléka, mouky, žloutků a přidáme nasekanou petrželku, sůl, pepř a lehce přimícháme sníh. Poté zabalíme do fólie do průměru 4centimetrů a vaříme ve vodě 12 minut.

Nadrobno nakrájenou cibulku si na tuku orestujeme dozlatova, zasypeme mletou paprikou a zalijeme troškou vývaru ze stehen. Dolijeme smetanou, osolíme, opepříme a svaříme na hustější omáčku. Vložíme maso ze stehen.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Čeští kuchaři vařili v Africe proti hladu